“Vroeger was alles beter? Nou, veel dingen zijn nú beter!”

Mevrouw Zuidema is recordhouder. Want ze woont al ruim 95 jaar in een huurhuis van Nijestee. (Of van de voorganger van Nijestee: Woningbouwvereniging Groningen.) Ze is geboren in Begoniastraat 46, na haar trouwen verhuisde ze naar nummer 101 en toen dat afgebroken werd, was er een huis om de hoek beschikbaar: op de Oliemuldersweg. Dat houdt in: bij de eerste verhuizing moest de huisraad 180 meter verplaatst worden, bij de tweede nog eens 60 meter. Binnen die kwart kilometer heeft een heel groot deel van haar lange leven tot nu toe zich afgespeeld.
Lees meer

Zelf energie opwekken in Waterland

Buurt slaat handen ineen voor energiezuinig wonen De heer Arends heeft acht zonnepanelen op het dak van zijn woning
Lees meer

Zelf de regie voeren

Extra vierkante meters, om met de rolstoel goed te kunnen bewegen. Sietske Schilstra woont in een Schots & Scheef-woning in het Ebbingekwartier
Lees meer

Woningverbetering in Lewenborg

"Het moet altijd eerst lelijk worden voordat het mooi wordt, hè" De woning van mevrouw Foekens Drenth is verduurzaamd. Hoe heeft ze dit ervaren?
Lees meer

Wonen in Lewenborg

"Ik heb nooit gedacht: ik wil hier weg. Nooit. Ik zou niet weten waarheen. Mevrouw Edens woont al meer dan 40 jaar in Lewenborg. Hoe is het om zo lang in dezelfde wijk te wonen?
Lees meer

Wonen in Kostverloren

"Als er wat is, dan helpen we elkaar direct. Dat is echt noaberschap.” Mevrouw Huisman en haar man wonen bijna 50 jaar in Kostverloren. Hoe is het om al die tijd in deze wijk te wonen?
Lees meer

Wonen in een energiezuinig huis

"Mijn kinderen trekken nu zelfs uit zichzelf de stekkers eruit wanneer ze ergens klaar mee zijn." Mevrouw Ahmed was niet op zoek naar een energiezuinige woning, maar kwam per toeval in dit huis terecht. Wat vindt ze ervan?
Lees meer

Wonen in de Helix

"Ik heb hier alles voor mezelf: ideaal. Melissa was toe aan een nieuwe woning. Toen kwam De Helix op haar pad, waar ze nu helemaal op haar plek zit.
Lees meer

Wonen in de Dreesflat

"Ik zou hier nooit meer weg willen. Nico Staal vertelt over het wonen in de Dreesflat in Hoornse Meer
Lees meer

Het ontstaan van de wijk Selwerd

" Wat echt typisch Nederlands is, is de wijk met het rijtjeshuis. Marcel Imthorn geeft rondleidingen door Selwerd
Lees meer

Op eigen verzoek het huis laten verduurzamen

“ Zodra mensen binnenkomen zeggen ze ook: ‘Wat is het hier lekker warm!’. Je merkt het verschil.” Op verzoek van Marloes Schuch werd haar woning en die van haar buren in de Oosterparkwijk energiezuiniger gemaakt door Nijestee
Lees meer

Voorzitter Flatcommissie van de Griffeflat

“Wij willen maar drie dingen: goede huur, goed onderhoud en goede bewoners.” Meneer Ten Broek heeft sinds 2001 in de flatcommissie gezeten van de Griffeflat in de Oosterpoort. Wat waren zijn ervaringen?
Lees meer

Van aardgas naar inductie

" Dit is een geweldige stap richting duurzamer wonen. Zelf kun je namelijk niet makkelijk zulke grote maatregelen nemen in een huurhuis. Robbert-Jan en Anne koken tegenwoordig op inductie. Hiermee komen ze een stap dichterbij een zo duurzaam mogelijk leven, wat zij heel belangrijk vinden.
Lees meer

Unaniem kiezen voor zonnepanelen

“ Dat je gewoon gratis je energie van de zon kan krijgen, dat is toch fantastisch?” Alle bewoners van dit wooncomplex in Hoornse Meer wilden graag zonnepanelen op hun dak.
Lees meer

Uit het leven gegrepen

" Zo heb ik toch mijn bijdrage kunnen leveren. Ieder verhaal heeft twee kanten; geen licht zonder schaduw. Dit is het eerlijke verhaal van een mevrouw uit Lewenborg.
Lees meer

Oost west, Oostersingel best!

" Echt veel ruimte heb je eigenlijk niet nodig; met slimme ingrepen kom je een heel eind. Meintsje koos bewust voor een iets kleiner huis: de centrale ligging en de leuke buurt zorgen voor het grootste woonplezier, vinden ook haar drie kinderen.
Lees meer

Nijestee heeft een plekje in mijn hart

" Vorig jaar dacht ik ineens: ‘potverdrie, kan dat niet mooier?’ Mevrouw François zorgde ervoor dat de verzameling struiken rond haar wooncomplex veranderde in een mooie, groene tuin.
Lees meer

Van stoeptegel tot toekomstvisie

" We organiseren ook van alles voor buurtbewoners Huurdersvereniging Kostverloren signaleert en observeert. En regelt vervolgens een heleboel praktische zaken voor de buurt.
Lees meer

Het huis verwarmen zonder gas

" Als we allemaal iets duurzamer zouden leven, dan zouden we in Nederland zo een hele energiecentrale kunnen sluiten. Voor wie duurzamer wil leven is het huis van de familie Van der Til een goede inspiratiebron.
Lees meer

Een leven verweven met de Oosterparkwijk, en dat blijft zo

" Ik kom weer heel mooi terecht, op de plek waar ik ook ben opgegroeid. Mooier kan het niet. Derk Dokter moest na tachtig jaar noodgedwongen de Oliemuldersweg verlaten. Vind dan maar eens een passend alternatief. Toch lukte het, in het buurtje waar hij zo gek op is.
Lees meer

Doorstromen naar een passende woning

“ Ik raad iedereen van mijn leeftijd aan van een gezinswoning naar zo’n comfortabel huis te gaan. Je hebt gewoon minder zorgen.” Met ondersteuning van Nijestee is meneer Carels verhuisd naar een woning die beter bij zijn woonsituatie past. Wat vindt hij hiervan?
Lees meer

Buurt in bloei in Hoornse meer

" Mensen zeggen: ‘Ik fiets expres hierlangs, want het is hier altijd zo mooi.' Goaitske Bakker heeft met haar woongroep via het Buurt in Bloei-project van Nijestee planten en insectenkastjes voor de tuin aangeschaft.
Lees meer

Buurt in bloei: Bleekveld

" Het is er een nettere buurt van geworden Daniëlle vertelt wat Buurt in Bloei voor haar buurt heeft betekend.
Lees meer

Huren met zon

" De panelen wekken gratis lokale, groene stroom op. Ik kan op deze manier weer mijn kleine steentje bijdragen aan een betere wereld. Andrea woont in de wijk Hoornse Meer en is erg enthousiast over het zonnepanelenproject 'Huren met Zon'.
Lees meer

Entree Damsterborg opgefleurd: “het roodborstje is favoriet”

" Ik kreeg hier een warm onthaal, ondanks het koude weer. Ik heb met veel mensen een praatje gemaakt. Kunstenaar Rachel van Balen pimpte de entree van de Damsterborg. Ook bedacht ze bijpassende kleuren voor de deuren, kozijnen en muren.
Lees meer

Muurschildering is portret van de buurt

" Ik voel me nu veiliger; de buurtbewoners blijken allemaal gewoon mensen te zijn. Bewoonster én kunstenares Catharina Nieuwenhout pimpte haar plek en creëerde op die manier verbinding met haar nieuwe buren.
Lees meer

Tuin is klaar voor de toekomst

" Het is dan wel niet je eigen tuin, het is wél je eigen plezier! Ellie heeft haar tuin opgeknapt, met een beetje hulp van Nijestee
Lees meer

Gasloos in de Grunobuurt

" Ik heb heus wel wát te klagen, maar het is hier eigenlijk perfect. Ook al is de Grunobuurt volledig vernieuwd, Irma Kalk voelt zich er net zo prettig als ruim 20 jaar geleden.
Lees meer

Nijestee verbetert oude woningen: Energieverbruik daalt meteen

“ De muizen zijn weg, het tocht niet meer door de kozijnen, de kachel kan 2 à 3 graden lager en alles is netjes geschilderd en nieuw. Ja, ik ben tevreden over de verbeteringen aan onze woning.” Marjon Zwarts uit Kostverloren is sowieso een snel tevreden mens, en niet zo materialistisch. In de loop van onderstaand interview met haar, blijkt dat ze daar alle redenen voor heeft.
Lees meer

Er verbetert veel in de Goudflat

" Ik klaag alleen hierover: mensen klagen te snel. Erwin en Antje Raukema zijn tevreden met de verbeteringen in de Goudflat
Lees meer