Doorstromen naar een passende woning

Geplaatst op

Al meer dan een jaar woont meneer Carels in zijn appartement aan de Eikenlaan in Selwerd. Het is het resultaat van zijn deelname aan het doorstroomproject van Nijestee, een initiatief om ouderen die in een gezinswoning wonen te verleiden om te verhuizen. Carels is in dit kader met voorrang een comfortabele woning via bemiddeling aangeboden: “Eerst woonde ik in een huis met twee tuinen, vier slaapkamers en een grote zolder. Dat werd me allemaal teveel.”

Carels: “Ik ben in dit project gestapt en dat beviel me hartstikke goed. Ik zit met een beperking en zocht een gelijkvloers appartement. Eerst woonde ik aan de Weegschaalstraat in Paddepoel in een gezinswoning. Het had een grote tuin en boven vier slaapkamers en een grote zolder. Dat werd me allemaal teveel, voor een man alleen. Toen mijn zoon er wegging, dacht ik: och, wat moet ik met zo'n groot huis? Gerda [Jansen, projectleider bij Nijestee, red.] bood me aan hierbij te helpen. Dat ging heel vlot, want binnen veertien dagen had ik deze woning. Daar was ik hartstikke blij mee.

“In mijn vorige huis had ik huishoudelijke hulp, maar dat hoef ik nu niet meer.”

In mijn vorige huis had ik huishoudelijke hulp, maar dat hoef ik nu niet meer. Eerst had ik ook een rolstoel, maar die heb ik weggedaan. Die oude woning was ook helemaal aangepast. Toen ik eruit ging hebben ze alles eruit gehaald, maar dat hoefde ik niet zelf te doen. Ik weet niet of de doorstroom alleen voor grote gezinnen geldt, want er wonen nu twee vrouwen in zonder kinderen. Dat vond ik wel jammer, al maakte mij het niet zoveel uit, want ik was allang blij dat ik er weg ging.”

COMFORTABEL WONEN

Ik woon al lang in deze buurt en heb veel kennissen in deze flat. Mijn buren zitten hier vaak op de koffie, dat is heel fijn. Mijn vriendin woont verderop hier in Selwerd, mooi dichtbij. Ik wist wel dat als ik ging verhuizen, mijn huur omhoog zou gaan, maar ik heb er geen spijt van. Ik woon zelfs nog liever hier dan in mijn oude buurt. Je went gauw hè, je hebt een eigen parkeerplaats, de galerij wordt schoongemaakt… heel ideaal, hoor. Ja, ik ben zeer tevreden over Nijestee.

Aan de woning mankeert niets, het is een heel mooi plekje. Ik zou alleen het aanrecht wel een beetje groter willen hebben zodat ik mijn spullen erin kwijt kan, maar dat kan ik niet betalen. Dat viel me wel een beetje tegen. Maar verder bevalt het me hier harstikke goed. Schoonmaken gaat wel eens lastig door mijn beperkingen, maar ik red me best. En als ik het niet red, vraag ik weer hulp. Maar ik wil graag zoveel mogelijk alleen doen. Ik wil niet afhankelijk van een ander zijn.

MINDER ZORGEN, MEER RUST

Ik raad iedereen van mijn leeftijd aan van een gezinswoning naar zo’n comfortabel huis te gaan. Je hebt gewoon minder zorgen. Het is allemaal gelijkvloers, met een lift omhoog. Als ik de ramen dichtdoe, hoor ik helemaal niets. Er is geen overlast. Ik heb lekker rust, als je tenminste van rust houdt. Je moet er wel van houden, dat is toch zo?”

In 2016 is Nijestee gestart met een doorstroomproject met het idee om huurders van 65 jaar of ouder die in een gezinswoning wonen, te helpen om door te stromen naar een beter passende woning en de achtergelaten woning toe te wijzen aan een gezin. Ook werd in 2018 bewoners van 55 jaar en ouder een aanbod gegeven te verhuizen, waarbij hen meer comfort, klus- en verhuishulp en hulp bij het zoeken van een andere woning werd geboden.

Tekst: Karlijn Vermeij
Foto: Siese Veenstra

Deel dit verhaal

Andere bewonersverhalen

“Vroeger was alles beter? Nou, veel dingen zijn nú beter!”

Mevrouw Zuidema is recordhouder. Want ze woont al ruim 95 jaar in een huurhuis van Nijestee. (Of van de voorganger van Nijestee: Woningbouwvereniging Groningen.) Ze is geboren in Begoniastraat 46, na haar trouwen verhuisde ze naar nummer 101 en toen dat afgebroken werd, was er een huis om de hoek beschikbaar: op de Oliemuldersweg. Dat houdt in: bij de eerste verhuizing moest de huisraad 180 meter verplaatst worden, bij de tweede nog eens 60 meter. Binnen die kwart kilometer heeft een heel groot deel van haar lange leven tot nu toe zich afgespeeld.
Lees meer