Het is zo leuk om samen oud te worden

Geplaatst op

De bewoners van Brasa wonen verspreid over de flat. Het is een hechte gemeenschap. Nijestee renoveerde het voormalig wooncomplex voor jongeren. De leden van de vereniging hebben niet alleen een hechte band met elkaar, maar ook met de rest van de flatbewoners. “Het unieke aan deze woongroep is niet zozeer het feit dat wij als Caribische Nederlanders samen oud willen worden, maar dat we met drie soorten groepen in één gebouw zitten.”

Eigenlijk was ik volstrekt verkaaskopt, maar sinds ik hier woon, heeft dat proces zich weer langzaam omgedraaid.

Iris Marselia -

Iris is al sinds het begin actief binnen Brasa, wat zowel in het Papiaments als het Surinaams omhelzing betekent. In 1996 zat ze in de werkgroep die de eerste plannen uitwerkte, inmiddels is ze bewoner van de flat en voorzitter van de vereniging geweest. Iris vertelt dat ze is veranderd door het leven in de woongroep. “Eigenlijk was ik volstrekt verkaaskopt, maar sinds ik hier woon, heeft dat proces zich weer langzaam omgedraaid. Nu neig ik weer meer naar de Curaçaose cultuur. Het is zo leuk om samen oud te worden. Maar wij zouden geen van allen nog in ons eigen land kunnen aarden. Thuis is niet zozeer waar je vandaan komt, maar waar je wordt begrepen en dat is toch hier.”

Brasa heeft de Ko Suurhofpenning gewonnen, een prijs van de Partij van de Arbeid die om de twee jaar wordt uitgereikt aan een woningbouwproject dat heeft bijgedragen aan de emancipatie van ouderen.

Deel dit verhaal

Andere bewonersverhalen

“Vroeger was alles beter? Nou, veel dingen zijn nú beter!”

Mevrouw Zuidema is recordhouder. Want ze woont al ruim 95 jaar in een huurhuis van Nijestee. (Of van de voorganger van Nijestee: Woningbouwvereniging Groningen.) Ze is geboren in Begoniastraat 46, na haar trouwen verhuisde ze naar nummer 101 en toen dat afgebroken werd, was er een huis om de hoek beschikbaar: op de Oliemuldersweg. Dat houdt in: bij de eerste verhuizing moest de huisraad 180 meter verplaatst worden, bij de tweede nog eens 60 meter. Binnen die kwart kilometer heeft een heel groot deel van haar lange leven tot nu toe zich afgespeeld.
Lees meer