Geplaatst op

Toen Marloes Schuch zag dat de straten om haar heen verduurzaamd werden, vroeg ze zich af waarom haar huis aan de Kamperfoeliestraat niet meegenomen werd. Ze nam zelf het initiatief en stapte met andere huurders naar Nijestee. Met succes: haar hele huis is aangepakt. Nijestee greep de gelegenheid aan om als proef woningen individueel te verduurzamen.

“We leven in een oud huis. Het tochtte heel erg en het was koud, vooral op zolder. Zo  waren er een paar dingen die ik wel anders zou willen. Dat hoefde niet direct, maar we zagen dat eigenlijk alle straten om ons heen door Nijestee duurzamer werden gemaakt.” Nadat ze met de buren om tafel had gezeten ging Schuch in gesprek met Nijestee. “Daarin kwam al snel naar voren dat wij ook koophuizen naast ons hadden en dat het daardoor niet zomaar lukte dit deel van de straat aan te pakken.” Er werden handtekeningen verzameld en een paar brieven later ging Schuch nogmaals in gesprek met Nijestee over de wensen en mogelijkheden. Toen ging het hard. “Aan de hand van dat gesprek is een brief gemaakt die ter ondertekening naar de andere huurders is gestuurd.”

De buren reageerden enthousiast. “Iedereen had zoiets van: ik wil ook dat mijn huis duurzamer wordt gemaakt. Het is altijd ter verbetering van je woning, en de energiekosten zijn ook weer wat lager. Er waren uiteindelijk maar twee van de elf huizen er niet mee akkoord gingen, vanwege de huurverhoging die erbij kwam kijken.”

‘IK WIST PRECIES WAT ER OP WELKE DAG GING GEBEUREN’

 Nu de bewoners akkoord waren konden de mannen van Nijestee aan het werk. Zo kwam er dubbelglas, een goed geïsoleerde zolder en ventilatie door het hele huis. “Een week van tevoren komen ze bij je langs en leggen ze precies uit wat ze allemaal gaan doen, zodat je precies weet wie aan wat gaat werken. Dat vond ik heel fijn: je weet wat je kan verwachten. Dat geeft vertrouwen. Ik wist precies wat er op welke dag ging gebeuren: woensdag krijg je een nieuwe meterkast, vrijdag krijg je een nieuwe voordeur… Het is natuurlijk nooit leuk om in een verbouwing te zitten, maar de mannen hebben het zo goed gedaan dat het al binnen vijf dagen klaar was.”

Schuch heeft weinig hinder van de werkzaamheden ondervonden. “Het was een heel leuke groep mannen die aan het werk was. Ik ben altijd heel nieuwsgierig naar wat er gebeurt: ik vraag ook altijd heel veel. De mannen werkten goed samen. Iemand van de isolatie hielp bijvoorbeeld iemand van de ramen. Het was heel leuk om te zien dat het ook zo kan.” Tijdens de werkzaamheden leerde ze zelfs haar buren kennen. “Een buurvrouw die ik nog nooit had gesproken kwam naar me toe om te vragen wat er gaande was. Vervolgens kom je aan de praat en heb je het erover hoelang je hier al woont.”

'HET IS AANGENAMER IN HUIS'

Nu de werkzaamheden zijn uitgevoerd kijkt Schuch met een goed gevoel terug. “Het is gewoon aangenamer in huis. Vooral tijdens deze koude dagen is dat heel erg fijn. Zodra mensen binnenkomen zeggen ze ook: ‘Wat is het hier lekker warm!’ Je merkt het verschil.” Schuch raadt het verduurzamen van je huis zeker aan.“ Je kijkt er eerst wel tegenop: het wordt koud met de ramen eruit de hele dag. Maar dat valt uiteindelijk allemaal reuze mee. Ik kan eigenlijk alleen maar positief zijn.”

Deel dit verhaal

Andere bewonersverhalen

“Vroeger was alles beter? Nou, veel dingen zijn nú beter!”

Mevrouw Zuidema is recordhouder. Want ze woont al ruim 95 jaar in een huurhuis van Nijestee. (Of van de voorganger van Nijestee: Woningbouwvereniging Groningen.) Ze is geboren in Begoniastraat 46, na haar trouwen verhuisde ze naar nummer 101 en toen dat afgebroken werd, was er een huis om de hoek beschikbaar: op de Oliemuldersweg. Dat houdt in: bij de eerste verhuizing moest de huisraad 180 meter verplaatst worden, bij de tweede nog eens 60 meter. Binnen die kwart kilometer heeft een heel groot deel van haar lange leven tot nu toe zich afgespeeld.
Lees meer