Van stoeptegel tot toekomstvisie

Geplaatst op

Met veel plezier zetten Harmina, Jacob, Daniela en Erwin zich in voor de buurt waarin zij wonen: Kostverloren. Dat doen zij voor de huurders, ze vormen dan ook de Huurdersvereniging Kostverloren. Leden betalen 75 cent contributie per maand. De huurdersvereniging behartigt de belangen, zoals dat zo mooi heet. Maar ook organiseren ze allerlei activiteiten en lossen ze praktische problemen snel op, samen met Nijestee en de gemeente. Dit is het verhaal over het reilen en zeilen van de enige huurdersvereniging bij Nijestee.

Jacob steekt van wal: “Wij zijn de ogen en oren van de buurt; we signaleren en observeren. De kracht van de huurdersvereniging is dat we heel veel praktische zaken voor de buurt regelen. Daardoor ziet men wat wij doen.” Harmina vult aan: “Bewoners weten ons goed te vinden. Via mail enzo, maar ook in de supermarkt word ik aangesproken. En dat is goed, want we zijn er voor hen.”

KORTE LIJNTJES

Een voorbeeld: achter de winkelstrip werd veel geparkeerd voor de deuren van de schuren die daar nieuw gebouwd waren. Die waren van Nijestee. Jacob: “Dit werd ons verteld; wij gingen ermee naar Walter, de buurtbeheerder van Nijestee. Die heeft heel snel lijnen en ‘NP’ op het wegdek geschilderd, en klaar was Kees. Nog zo’n praktisch voorbeeld: er stonden ineens wel heel veel kapotte fietsen bij een aantal studentenwoningen. Gezien, gebeld en de gemeente kwam dezelfde dag nog langs. Kort daarna was het weer netjes.” 

GEMENGDE WIJK

Wat is Kostverloren voor een buurt? Erwin: “De Schilderswijk is een naoorlogse gezinswijk; Kostverloren is een ‘taartpunt’ daarvan. De laatste vijftien jaar is hier veel vernieuwd. De verhouding huur-/koopwoningen is veranderd van 90/10 naar 50/50. Een deel van de woningen is nog verouderd en er is een deel nieuwbouw. Alles woont hier nu: gezinnen, ouderen, studenten, ondernemers, fabrieksarbeiders, mensen die van een uitkering moeten rondkomen enzovoort. Er is een wijkcentrum, school, kinderopvang en winkelstrip. Het is een schoolvoorbeeld van de gemengde wijk.”

"Het is mooier geworden, de laatste jaren. En veiliger."

IEDEREEN DOET MEE

Een huurdersvereniging komt op voor de belangen van de huurders bij Nijestee. Huurdersvereniging Kostverloren doet meer. “We organiseren ook van alles voor buurtbewoners”, vertelt Jacob. De milieustraatdag, een paar keer per jaar een reisje, kerst- en paasmaaltijd, bingo’s… daarbij zorgen we ervoor dat ook mensen met een smalle beurs kunnen meedoen. Voor ouderen die er weinig uit gaan, zijn dit hoogtepuntjes.” Overigens: niet alleen huurders, maar ook ‘kopers’ worden betrokken bij de activiteiten; zij kunnen donateur worden.

AED

Een speerpunt voor de komende tijd is dat er een cursus komt voor mensen die willen leren hoe je de AED defibrillator gebruikt. Harmina: “We hebben ervoor gezorgd dat de AED geplaatst wordt, nu willen we ook regelen dat er een cursus komt.” Ook maakt het bestuur zich sterk voor het plaatsen van meer hondenpoepbakken. Zo wordt de wijk schoner en leefbaarder.

HET WERK IS NOOIT AF

Daniela: “Denk aan die hondenpoepbakken, maar ook de boomgaard, goede verlichting, de bloembakken die nieuw zijn op de winkelstrip… Het is mooier geworden, de laatste jaren. En veiliger; Kostverloren is een fijne buurt waar mensen met plezier wonen.” Jacob besluit: “Het werk is nooit af, denk aan energiemaatregelen in de toekomst. De huurdersvereniging speelt een rol, maar zonder de bewoners zijn wij nergens. Zij geven ons input, van losse stoeptegel tot toekomstvisie.”

Staand vlnr: Daniela Stegmann en Harmina de Man
Zittend vlnr: Erwin Docter en Jacob Bolhuis

Meer informatie?
www.hvkostverloren.nl

Tekst: Jeroen Tollenaar

Deel dit verhaal

Andere bewonersverhalen

“Vroeger was alles beter? Nou, veel dingen zijn nú beter!”

Mevrouw Zuidema is recordhouder. Want ze woont al ruim 95 jaar in een huurhuis van Nijestee. (Of van de voorganger van Nijestee: Woningbouwvereniging Groningen.) Ze is geboren in Begoniastraat 46, na haar trouwen verhuisde ze naar nummer 101 en toen dat afgebroken werd, was er een huis om de hoek beschikbaar: op de Oliemuldersweg. Dat houdt in: bij de eerste verhuizing moest de huisraad 180 meter verplaatst worden, bij de tweede nog eens 60 meter. Binnen die kwart kilometer heeft een heel groot deel van haar lange leven tot nu toe zich afgespeeld.
Lees meer