Er verbetert veel in de Goudflat

Geplaatst op

Erwin is een ondernemend type. Samen met Antje runde hij jarenlang een koeriersbedrijf in de stad. Daarna heeft hij nog een paar jaar een kroeg gerund. En nu hij noodgedwongen in loondienst is, heeft hij meer vrije tijd. Die vult hij in met zijn hobby’s: muziek van vroeger, bakkunsten en auto’s. We spreken het echtpaar in de zomer van 2023 aan de keukentafel in hun woning in de Goudflat. Waar veel gebeurt…

De Goudflat wordt flink onder handen genomen. De woningen worden aangesloten op het warmtenet. Nijestee plaatst daarom nieuwe leidingen en radiatoren en er komen afleversets. Bovendien wordt de stroomvoorziening in de flat aangepast. Dat is een klus van ruim een halfjaar. Erwin: “We kregen brieven, de informatie die we kregen was duidelijk. Ze hadden een lege woning op de vijfde etage alvast klaargemaakt, zodat we dat konden bekijken. Bewoners hadden daar nog wel wat opmerkingen over. Dat hebben ze toen aangepast.”

“Ze begonnen in onze woning. Dat verliep prima. Ze kwamen met acht man tegelijk, druk, maar er werd wel snel gewerkt; in een week was het af. En netjes, alles werd keurig afgedekt. Antje ging even uit logeren, dus die had er geen last van. En ze lieten de oude ketel zo lang mogelijk hangen, zodat we warm water hadden. Op een gegeven moment vroegen ze of ze het expansievat rechts van de afleverset of links ervan, in het toilet, konden plaatsen. Ik zei: nee, recht erboven! Daar hadden ze niet aan gedacht. Op die manier neemt het geheel minder plaats in.”

DUURZAME WARMTE VAN WARMTESTAD

“Het was hoognodig, die verandering van blokverwarming. Nu zijn er nieuwe radiatoren en is er veel meer balans. Als je het vroeger comfortabel warm in de woonkamer stookte, was het subtropisch warm in de keuken! Kon je in je zwembroek! Nu met WarmteStad is het veel beter.”

In het begin van dit artikel stond dat er veel gebeurt in en rond de Goudflat. Tijdens dit interview klinken buiten geluiden van graafmachines die elektriciteitsleidingen aanleggen. Door de binnenmuren van de flat heen horen we het boren van vakmannen die nieuwe cv-leidingen door de muren aanleggen. En vanachter een slaapkamerdeur dringt het gekef van twee van de acht hondjes van Erwin en Antje die een bezoeker ruiken. Erwin: “Wel veel hè, acht honden. Nijestee keek bedenkelijk toen we hier kwamen wonen, maar we hebben ze ervan overtuigd dat het er alleen maar minder worden; ze worden al wat ouder; er zijn er al twee overleden sinds we hier wonen.”

“Ik ben geen klager. Het zijn andere tijden, mensen klagen sneller. Ik klaag alleen wel hierover: mensen klagen te snel.”

Erwin Raukema -

VOORDELEN

Het echtpaar woont sinds 6 jaar in de Goudflat. Een jaar nadat Antje een beroerte kreeg, zijn ze verhuisd van de Polluxflat in Paddepoel naar hier. De woningen lijken op elkaar, met het verschil dat de keuken veel groter is, zodat er een tafel in past. Ook kan Erwin zijn bakkunsten – “die moet ik nog ontwikkelen” – wat gemakkelijker in deze keuken vertonen. Erwin somt de voordelen op: “Parkje om de hoek, ideaal voor de honden. Alle voorzieningen op loopafstand. Zoon en kleinkind wonen om de hoek. Gratis parkeren voor de deur. Wel handig, want ik hou van auto’s. Dus als ik een auto leuk vind, koop ik ‘m. En na een tijdje gaat ‘ie weer weg. Ik loop er niet aan te klussen, hoor!”

De beroerte van Antje heeft het leven van deze twee Groningers een andere wending gegeven. Gestopt met hun eigen bedrijf, in loondienst gegaan, mantelzorgen, financieel een flinke jas uitgedaan... Schijnbaar eenvoudig lijkt hun leven voort te kabbelen, maar bijvoorbeeld naar een hondenshow gaan en daar net als vroeger prijzen winnen, zit er niet meer in.

NIEUW FORNUIS

Ze moeten elk dubbeltje omdraaien. Erwin: “We hebben al twee jaar geleden het gas eruit gedaan. Simpele rekensom: we betaalden drie keer vastrecht: voor warmte, voor stroom en voor gas. Eentje minder scheelt 20 euro per maand! We hebben een inductiekookplaat die tijdelijk op 220V werkt, want de andere aansluiting is er nog niet. Niet ideaal, maar het werkt wel. En daar staat een winst van 240 euro per jaar tegenover! Als binnenkort de elektriciteitsaansluiting van de hele Goudflat vernieuwd is, krijgen we een nieuw fornuis van Nijestee.”

Ondernemend als Erwin is, heeft hij zijn keuken bijna helemaal zelf gebouwd. Aanrechtblad via Markplaats, gezellig blauw plakfolie over oude keukendeurtjes… Hoewel hij toegeeft dat er ook nog wat lelijk oud spul tussen staat dat puur praktisch is, is hij er wel trots op. “Als Nijestee geen ombouw om de verdeler in de keuken gaat plaatsen – daar denken ze nu nog over na – dan doe ik het gewoon zelf.”

GROEN

Erwin geeft op de valreep nog even zijn mening over de vergroening van de parkeerplaats voor de Goudflat: “Die is mooi geworden. Er is nieuwe verlichting tussen de struikjes, de aanplant staat er mooi bij. Ziet er soms wat chaotisch uit, maar dat zal wel zo horen. Het is een beetje natuur in Stad, dat is goed. Zelf heb ik geen groene vingers, wat dat betreft zitten we goed hier zonder tuin in de flat.”

Erwin en Antje Raukema met een paar van hun honden

De vergroende parkeerplaats voor de Goudflat in Vinkhuizen

De vergroende parkeerplaats voor de Goudflat in Vinkhuizen

Deel dit verhaal

Andere bewonersverhalen

“Vroeger was alles beter? Nou, veel dingen zijn nú beter!”

Mevrouw Zuidema is recordhouder. Want ze woont al ruim 95 jaar in een huurhuis van Nijestee. (Of van de voorganger van Nijestee: Woningbouwvereniging Groningen.) Ze is geboren in Begoniastraat 46, na haar trouwen verhuisde ze naar nummer 101 en toen dat afgebroken werd, was er een huis om de hoek beschikbaar: op de Oliemuldersweg. Dat houdt in: bij de eerste verhuizing moest de huisraad 180 meter verplaatst worden, bij de tweede nog eens 60 meter. Binnen die kwart kilometer heeft een heel groot deel van haar lange leven tot nu toe zich afgespeeld.
Lees meer