Van aardgas naar inductie

Geplaatst op

Robbert-Jan, Anne en hun baby Nora wonen sinds een maand compleet aardgasloos in hun appartement in Selwerd. Ze kregen een inductiefornuis en elektrische boiler dankzij het project Inductie 050. Deze samenwerking tussen Nijestee en energiecoöperatie Grunneger Power zorgt ervoor dat hun buurtgenoten uit 4 straten in Selwerd voor de zomer ook aardgasloos kunnen wonen. Anne: “Dit is een geweldige stap richting duurzamer wonen. Zelf kun je namelijk niet makkelijk zulke grote maatregelen nemen in een huurhuis.”

MOTIVATIE OM MEE TE DOEN

Anne ziet als kersverse moeder het belang van duurzamer leven absoluut in. “Het milieu vinden wij heel belangrijk. Helemaal nu we een kleintje hebben. Het gaat toch ook om haar toekomst. Wanneer je een woning huurt, is het lastiger om grote stappen te maken in duurzaamheid dan met een koophuis. In dat geval kun je namelijk zelf kiezen of je zonnepanelen of een warmtepomp wilt bijvoorbeeld. Wij kunnen dat normaal niet zomaar. Met dit project konden we dat toch en we hoefden er dus ook niet lang over na te denken om mee te doen.”

"Het geeft mensen die normaal die optie niet hebben nu wél de de kans aardgasloos te wonen. Ook nog gratis en op een heel makkelijke manier."

DUURZAAMHEID VOOR IEDEREEN

Nijestee en Grunneger Power willen met het project Inductie050 duurzaam wonen voor iedereen beschikbaar maken. Als bewoners van Selwerd hopen Robbert-Jan en Anne stiekem zelfs een beetje op een groen sneeuwbaleffect onder buurtbewoners: “Het geeft mensen die normaal die optie niet hebben nu wél de de kans aardgasloos te wonen. Ook nog gratis en op een heel makkelijke manier. Misschien doen er zelfs mensen mee die er normaal niet eens over nadenken. Die worden dan ook iets groener. Zo inspireren we elkaar weer.”

DUURZAME TIPS VAN ROBBERT-JAN EN ANNE

Voordat Robbert-Jan en Anne een inductiefornuis en elektrische boiler kregen, waren ze ook al met het milieu bezig. Zij delen graag met je wat zij als bewoners doen voor een groenere wereld. Anne: “Voor Nora gebruiken we wasbare luiers en billendoekjes. Voor mezelf ruil ik meestal kleding met vriendinnen of ik koop het tweedehands. Dat is leuk om te doen én goed voor je portemonnee! Verder eten we plantaardig. Dat bespaart heel veel co2-uitstoot.” Robbert-Jan draagt ook zijn steentje bij: “Ik ruim bijvoorbeeld afval op van de straat of spreek mensen erop aan als ze iets op de grond gooien. Nora heeft trouwens ook bijna alleen maar tweedehands kleertjes. Ze is er toch zo weer uitgegroeid. Zonde om nieuwe te kopen.”

MEER GROENE BEWONERSINSPIRATIE

Het project Inductie 050 vindt nu plaats in appartementencomplexen die Nijestee selecteert. De woningen zijn al aangesloten op een warmtenet. In de toekomst start het project misschien ook in andere wijken. Woon je niet in Selwerd en wil je als bewoner toch graag meer groen doen? Dat kan natuurlijk altijd! Zo kun je bijvoorbeeld een advies aanvragen van de wijk energiecoach om samen te kijken naar welke kleine besparingsmaatregelen je kunt nemen.

Klik hier voor veelgestelde vragen over elektrisch koken.

Foto: Douwe de Boer

Tekst: Esmée Ottens

Deel dit verhaal

Andere bewonersverhalen

“Vroeger was alles beter? Nou, veel dingen zijn nú beter!”

Mevrouw Zuidema is recordhouder. Want ze woont al ruim 95 jaar in een huurhuis van Nijestee. (Of van de voorganger van Nijestee: Woningbouwvereniging Groningen.) Ze is geboren in Begoniastraat 46, na haar trouwen verhuisde ze naar nummer 101 en toen dat afgebroken werd, was er een huis om de hoek beschikbaar: op de Oliemuldersweg. Dat houdt in: bij de eerste verhuizing moest de huisraad 180 meter verplaatst worden, bij de tweede nog eens 60 meter. Binnen die kwart kilometer heeft een heel groot deel van haar lange leven tot nu toe zich afgespeeld.
Lees meer