Unaniem kiezen voor zonnepanelen

Geplaatst op

Aan de George Pirestraat in de wijk Hoornse Meer staat een wooncomplex waarin drie woongroepen wonen. De bewoners hiervan besloten in 2019 vol voor de zon te gaan: unaniem kozen ze ervoor zonnepanelen te laten plaatsen op het dak. Desiree Jonkman vormt samen met haar zoon Zono een van de achttien huishoudens in het wooncomplex en was meteen enthousiast toen ze hoorde dat Nijestee de mogelijkheid bood zonnepanelen te laten plaatsen op het dak. “Dat je gewoon gratis je energie van de zon kan krijgen, dat is toch fantastisch?”

Het lijkt erop dat vooral een buurtbeheerder van Nijestee een cruciale rol heeft gespeeld in het aanzwengelen van het idee om zonnepanelen te plaatsen op het dak van het complex. Jonkman: “Ik denk dat hij hier begin 2019 was, om te kijken welke praktische dingen hij voor ons kon oplossen. Hij vroeg toen op een gegeven moment: Wat zouden jullie allemaal willen? En toen hebben we het ook over zonnepanelen gehad. Hij vertelde toen dat Nijestee op dat moment net was gaan samenwerken met Grunneger Power, en dat hij wel wilde kijken of er iets in gang kon worden gezet.”

HUREN MET ZON

De samenwerking tussen Nijestee en energiecoöperatie Grunneger Power waar de buurtbeheerder op doelde heet ‘Huren met Zon’, waarbij het initiatief voor zonnepanelen bij bewoners vandaan moet komen. In dit geval kaartte vanuit ieder huis van het wooncomplex één iemand bij de buurtbeheerder aan dat het een goed idee zou zijn om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Ook de overige bewoners gaven vlot hun zegen voor het plan; daar waren geen eindeloze overlegsessies voor nodig: “We zijn in ons huis niet heel erg van het vergaderen, maar na een rondje langs de andere bewoners was al gauw duidelijk dat iedereen zonnepanelen een goed idee vond, ook omdat het ons per saldo niets meer zou gaan kosten.”

Daarna ging het snel: “Voor de zomervakantie waren alle contracten rond, waarna er een aannemer kon worden ingehuurd. Op een maandagochtend ergens in december werden de zonnepanelen geleverd: vijf minuten later stond er een kraan bij, en een half uur later lagen ze allemaal op het dak, dat ging echt supersnel. Daarna zijn ze een weekje bezig geweest met het goed vastzetten van alle panelen.”

MOEILIJK OM TEGENARGUMENTEN TE VERZINNEN

Jonkman is ontzettend blij met de zonnepanelen: “Dat je gewoon gratis je energie van de zon kan krijgen, dat is toch fantastisch? Over het plaatsen van zonnepanelen heb ik dan ook eigenlijk helemaal niet hoeven nadenken; het is lastig om tegenargumenten te verzinnen. Maar ik heb eens een paar van die jongens van Grunneger Power gesproken, en die zeiden toen dat ze nog genoeg mensen tegenkomen die niet willen. Sommige vinden het dan vervelend dat de omvormer een beetje geluid maakt wanneer de energie wordt omgezet. Maar als dát het is...”. Jonkman is dankbaar dat Nijestee zich heeft ingespannen voor deze duurzame energievoorziening, en stelt vast dat de woningcorporatie “sowieso veel goede dingen heeft gedaan dit jaar”, waaronder ook Buurt in Bloei. “Mijn buurvrouw Anna wilde heel erg graag onze voortuintjes aanpakken, en daarvoor mocht ze toen een plan indienen bij Nijestee. Aan de uitvoering daarvan heb ik vervolgens meegeholpen maar het ontwerp kwam echt van haar.” Lachend: “Alleen onze eigen voortuin moet eigenlijk nog, die is een beetje blijven liggen.”

Tekst: Peter Dicke
Foto's: Siese Veenstra

Deel dit verhaal

Andere bewonersverhalen

“Vroeger was alles beter? Nou, veel dingen zijn nú beter!”

Mevrouw Zuidema is recordhouder. Want ze woont al ruim 95 jaar in een huurhuis van Nijestee. (Of van de voorganger van Nijestee: Woningbouwvereniging Groningen.) Ze is geboren in Begoniastraat 46, na haar trouwen verhuisde ze naar nummer 101 en toen dat afgebroken werd, was er een huis om de hoek beschikbaar: op de Oliemuldersweg. Dat houdt in: bij de eerste verhuizing moest de huisraad 180 meter verplaatst worden, bij de tweede nog eens 60 meter. Binnen die kwart kilometer heeft een heel groot deel van haar lange leven tot nu toe zich afgespeeld.
Lees meer