Zelf de regie voeren

Geplaatst op

Sietske Schilstra woont in een Schots & Scheef-woning vlakbij de binnenstad van Groningen. Deze nieuwbouwwoningen zijn in 2013 gebouwd op initiatief van twee mensen met een fysieke beperking. Prettig wonen in een aangepaste omgeving, waarbij de woningen niet te onderscheiden zijn van reguliere huizen. Dat was hun wens. De 17 aangepaste woningen liggen verspreid in een appartementencomplex in het Ebbingekwartier. Met een groot plein in het midden en een zorgpost van Thuiszorg Comfort. De hulp wordt gezamenlijk ingekocht, waardoor de bewoners zelfstandig kunnen wonen en zelf de regie voeren over hun leven.

Zo hou ik energie over voor leuke dingen

Sietske Schilstra -

Sietske woont met veel plezier aan de Courtine: “Ik ben heel blij met deze plek. Binnen 5 minuten ben ik in het centrum. De woningen zijn mooi ruim en licht. Ik heb extra vierkante meters, omdat ik goed moet kunnen bewegen met de rolstoel. ’s Ochtends krijg ik hulp bij het douchen en aankleden. Als ik verder zorg nodig heb, dan druk ik op een knop. Als ik bijvoorbeeld ergens niet bij kan of als ik mijn haar anders wil. Dan krijg ik hulp en zo hou ik energie over voor leuke dingen.”

“Voordat ik hier kwam wonen kon ik gewoon lopen. Ik heb een zeldzame erfelijke ziekte, die mijn zenuwen aantast, waardoor ik mijn bewegingen minder goed kan coördineren. Ook heb ik moeite met spreken, maar dankzij medicatie kan iedereen mij gelukkig goed verstaan. Toen ik hier kwam wonen leerde ik Allard kennen, een hele leuke buurman. Hij is nu mijn vriend. Om in aanmerking te komen voor deze woningen moet je een rolstoelindicatie hebben, minimaal 10 uur persoonlijke verzorging per week en zelfredzaam zijn. Ik ben echt heel blij met deze plek en vind het fijn dat Nijestee deze woningen onder andere in samenwerking met een architect heeft ontwikkeld. Daar bof ik echt mee!"

Deel dit verhaal

Andere bewonersverhalen

“Vroeger was alles beter? Nou, veel dingen zijn nú beter!”

Mevrouw Zuidema is recordhouder. Want ze woont al ruim 95 jaar in een huurhuis van Nijestee. (Of van de voorganger van Nijestee: Woningbouwvereniging Groningen.) Ze is geboren in Begoniastraat 46, na haar trouwen verhuisde ze naar nummer 101 en toen dat afgebroken werd, was er een huis om de hoek beschikbaar: op de Oliemuldersweg. Dat houdt in: bij de eerste verhuizing moest de huisraad 180 meter verplaatst worden, bij de tweede nog eens 60 meter. Binnen die kwart kilometer heeft een heel groot deel van haar lange leven tot nu toe zich afgespeeld.
Lees meer