Zelf energie opwekken in Waterland

Geplaatst op

"Samen met mijn vrouw woon ik in de Groningse wijk Waterland. Vier jaar geleden kregen we samen met 24 andere buren zonnepanelen op het dak van onze woning. In onze buurt is een Ecologische Huurdersvereniging actief. Na een inventarisatie in de buurt bleek dat meerdere bewoners belangstelling hadden voor zonnepanelen. De huurdersvereniging heeft contact gezocht met Grunneger Power. Deze organisatie helpt mensen bij het opwekken van eigen duurzame energie. Grunneger Power is in gesprek gegaan met Nijestee om te informeren naar de financiering van zonnepanelen. Nijestee heeft de voorinvestering gedaan. De kosten worden vervolgens verrekend via de huur. Daardoor is de huurprijs iets gestegen, maar daar staat tegenover dat we minder hoeven te betalen voor elektriciteit. Onder de streep zijn we goedkoper uit, mede doordat we ook een zonneboiler hebben. En het grote voordeel is natuurlijk dat we zelfvoorzienend zijn!

In de zomer douche ik gratis

De heer Arends -

Naast de zonnepanelen hebben we ook zonnecollectoren voor het opwarmen van ons water. Nijestee heeft ons een aanbod gedaan voor een warmwaterboiler omdat wij in een ecologische wijk wonen. Het koude leidingwater wordt voor een deel opgewarmd door de zon. Daardoor kunnen we in de zomer vrijwel gratis douchen. Er komt geen kolencentrale meer aan te pas. We hebben het nu in eigen hand en dat is toch fijn wonen."

Deel dit verhaal

Andere bewonersverhalen

Zelf de regie voeren

Extra vierkante meters, om met de rolstoel goed te kunnen bewegen. Sietske Schilstra woont in een Schots & Scheef-woning in het Ebbingekwartier
Lees meer

Woningverbetering in Lewenborg

"Het moet altijd eerst lelijk worden voordat het mooi wordt, hè" De woning van mevrouw Foekens Drenth is verduurzaamd. Hoe heeft ze dit ervaren?
Lees meer

Wonen in Lewenborg

"Ik heb nooit gedacht: ik wil hier weg. Nooit. Ik zou niet weten waarheen. Mevrouw Edens woont al meer dan 40 jaar in Lewenborg. Hoe is het om zo lang in dezelfde wijk te wonen?
Lees meer