Buurt in bloei: Bleekveld

Geplaatst op

Tussen de Turfsingel en de Oostersingel, op een steenworp afstand van de Grote Markt, ligt het hofje Bleekveld. Tot een jaar geleden was het binnenterrein stenig, waren hier en daar tuinen verwaarloosd en was het onderlinge contact minimaal. Het leefbaarheidsproject Buurt in Bloei bracht daar verandering in. Drie bewoners Daniëlle, Yvonne en ‘Mo’  besloten het terrein op te fleuren met potten vol planten en bloemen en kregen daarbij hulp van Nijestee. Toen anderen dat zagen ontstond een sneeuwbaleffect. Daniëlle, één van de initiatiefnemers, vertelt.

"Niet iedereen heeft er iets mee is of is bereid mee te doen, maar mensen genieten er wel van."

Daniëlle -

“Het is er gewoon een nettere buurt van geworden. Het straalt meer gezelligheid uit en mensen gaan er nu ook zitten”, vertelt Daniëlle vol enthousiasme. De binnenplaats van het hofje had weliswaar een paar houten plantenbakken, maar heel sfeervol oogde het niet. Samen smeedden ze nog meer plannen en dienden hun ideeën in bij Nijestee.

Dakplataan

Van Nijestee kregen ze een dakplataan cadeau voor in één van de grote plantenbakken in het midden van de binnenplaats. De grote bladeren en het dichte bladerdek van deze boom zorgen voor veel schaduw. Daniëlle: “Dus dat wordt een parasolletje”. Naast het boompje zorgde Nijestee voor een buitenkraan waarmee met een tuinslang alle bloemen en planten bewaterd kunnen worden. Met de bonnen voor Tuinland die ze van Nijestee ontving heeft ze planten gekocht. Uit eigen zak kocht ze zaden, die ze rondom de boom zaaide. Inmiddels staat alles flink in bloei. Met de bonnen die zij en haar buren nog over hebben willen ze straks in de uitverkoop hun slag staan: “We hebben ook kalk en voeding nodig. En we willen laatbloeiers en winterplanten kopen, zodat er het hele jaar door iets bloeit.”

Intensiever contact

Het drietal belde bij buren aan of ze ook bij hun voordeur bloempotten mochten zetten. De verzorging ervan zouden zij wel op zich nemen. “Een van de buurjongens zei: ‘Als het net zo mooi wordt als bij jullie, dan wil ik dat ook wel!’”

Ook werd het contact met sommige buren intensiever, zoals met ‘boerman’, die pas in de buurt is komen wonen en uit Afghanistan komt. “Laatst hebben we hem gevraagd of hij ook een plant bij zijn voordeur wilde. Dat vond hij wel leuk. We hebben hem de muntplant aangeboden omdat hij die herkende. Spontaan begon hij te helpen met vegen en sproeien.”

Haar grootste voldoening haalt Daniëlle uit het plezier dat het mensen biedt: “Niet iedereen heeft er iets mee of is bereid mee te doen, maar mensen genieten er wel van.”

Het project Buurt in Bloei stelt bewoners in de gelegenheid zelf in actie te komen om hun straat of buurt op te vrolijken. Denk je bijvoorbeeld aan een buurtmoestuintje, een wilde bloementuin, een plantenbak, zitjes waar je elkaar als buurtgenoten kunt ontmoeten of iets anders. Is dit ook iets voor jouw buurt?

Meer informatie

Deel dit verhaal

Andere bewonersverhalen

“Vroeger was alles beter? Nou, veel dingen zijn nú beter!”

Mevrouw Zuidema is recordhouder. Want ze woont al ruim 95 jaar in een huurhuis van Nijestee. (Of van de voorganger van Nijestee: Woningbouwvereniging Groningen.) Ze is geboren in Begoniastraat 46, na haar trouwen verhuisde ze naar nummer 101 en toen dat afgebroken werd, was er een huis om de hoek beschikbaar: op de Oliemuldersweg. Dat houdt in: bij de eerste verhuizing moest de huisraad 180 meter verplaatst worden, bij de tweede nog eens 60 meter. Binnen die kwart kilometer heeft een heel groot deel van haar lange leven tot nu toe zich afgespeeld.
Lees meer