Wonen in een energiezuinig huis

Geplaatst op

Eigenlijk ging ze voor iemand anders kijken, maar ze belandde uiteindelijk zelf in het huis. Sinds een klein jaar woont Fayeza Ahmed met haar drie kinderen in een gloednieuwe woning aan de Grote Beerstraat in Paddepoel. Het huis is gasloos, heeft vloerverwarming en zonnepanelen en is aangesloten op het warmtenet, dat beschouwt ze als een grote luxe. “Dit huis kwam echt op mijn pad, ik ben er heel blij mee.”

Mevrouw Ahmed moet hard lachen wanneer ze het vertelt: “Ik was helemaal niet op zoek naar een huis! Ik keek voor iemand anders. Maar uiteindelijk kreeg ik het huis en zij niet.” Ze zegt meteen: “Ik had veel meer punten, daardoor kwam ik in aanmerking.” Dat ze het huis uiteindelijk kreeg was een grote verrassing: “Ik was er helemaal niet op voorbereid. Uiteindelijk kwam ik hier dan ook pas in februari 2019 wonen, en niet al in december 2018, wat ook had gekund. Ter geruststelling: degene voor wie ze oorspronkelijk naar het huis ging kijken nam Fayeza eerst in huis. Inmiddels heeft ook zij een goed eigen onderkomen gevonden.

"Via de slimme meter kunnen we zien hoeveel energie er wordt opgewekt."

BUITENSPELEN IN DE ACHTERTUIN

Het is voor het eerst dat mevrouw Ahmed via Nijestee huurt. Het verschil met haar vorige woning is groot: “Het is nieuw, ik heb geen last van vocht of schimmelvorming en het is niet gehorig. In mijn vorige woning, een flat, had ik daar veel meer last van. Daarbij was dit een eengezinswoning. Dat is erg prettig voor mij want ik heb MS, wat betekent dat ik heb m'n goede en m'n slechte dagen heb. Toen ik nog in de flat woonde was ik, ook als ik heel weinig energie had, verplicht om met m'n kinderen naar buiten te gaan, omdat je ze gewoon niet de hele dag binnen kan houden. Nu hoeft dat niet meer: op de dagen dat ik me minder voel kan ik hier op de bank blijven liggen, en kunnen de kinderen in onze eigen achtertuin buitenspelen, waar ik dan uitzicht op heb. Heel erg fijn.”

GROTE LUXE

Dat het huis over een hele reeks duurzame snufjes beschikt was voor haar niet de primaire reden om op het huis te reageren, maar beschouwt ze nu wel als een grote luxe. Zeker de zonnepanelen vindt ze een groot pluspunt: “Via de slimme meter kunnen we zien hoeveel energie er wordt opgewekt. Heel erg leuk, ik merk dat ik er daardoor meer mee bezig ben, met energiezuinig leven. Het werkt ook aanstekelijk op mijn kinderen: die trekken nu uit zichzelf de stekkers eruit wanneer ze ergens klaar mee zijn. Ik hoop dat ze dat ook blijven doen wanneer ze volwassen zijn!”

EEN KWESTIE VAN WENNEN

Niet meer koken op gas was wel een uitdaging: “Ik moest ook echt opnieuw leren koken. Ik was gas gewend, en nu heb ik inductie, dat is echt anders. Maar dat is een kwestie van wennen.” Dat gold ook voor de vloerverwarming: “Daar moet je veel meer geduld voor hebben, en altijd op 17 of 18 graden houden, maar dat wist ik eerlijk gezegd niet. Nijestee heeft ons trouwens wel de mogelijkheid gegeven een afspraak te maken met iemand die alles kwam uitleggen, maar ik heb dat nooit gedaan, dus het is eigenlijk ook mijn schuld dat ik sommige dingen pas later goed begreep.” Wat betreft de hoeveelheid duurzame en technische snufjes zit het volgens mevrouw Ahmed wel goed: “Wat ik nu heb vind ik echt al fantastisch, ik hoef niet nog meer. Dat dit huis op m’n pad is gekomen, daar ben ik echt ontzettend blij mee. Het voelt goed om in zo'n energiezuinig huis te wonen.”

Tekst: Peter Dicke

Deel dit verhaal

Andere bewonersverhalen

“Vroeger was alles beter? Nou, veel dingen zijn nú beter!”

Mevrouw Zuidema is recordhouder. Want ze woont al ruim 95 jaar in een huurhuis van Nijestee. (Of van de voorganger van Nijestee: Woningbouwvereniging Groningen.) Ze is geboren in Begoniastraat 46, na haar trouwen verhuisde ze naar nummer 101 en toen dat afgebroken werd, was er een huis om de hoek beschikbaar: op de Oliemuldersweg. Dat houdt in: bij de eerste verhuizing moest de huisraad 180 meter verplaatst worden, bij de tweede nog eens 60 meter. Binnen die kwart kilometer heeft een heel groot deel van haar lange leven tot nu toe zich afgespeeld.
Lees meer