Janny Wassens neemt na 10 jaar afscheid van de huurdersraad Nijestee

Geplaatst op

Naailes, cadeautjes inpakken, kerststukjes maken, Stichting Welmobiel, Wijkplatform, oppas voor de kleinkinderen… Janny Wassens is voorzitter van de Huurdersraad Nijestee, maar houdt tijd over voor heel veel ander vrijwilligerswerk. Ze kan niet stil zitten, zelfs niet nadat ze met een ongelukkig gebroken enkel met een kruk moet lopen. “Ik hoop dat ik het een en ander nog heel lang kan blijven doen”, zegt de bijna-80-jarige. We spreken Janny omdat ze na 10 jaar de Huurdersraad Nijestee gaat verlaten.

Per 1 januari 2024 is Janny Wassens geen voorzitter meer van de Huurdersraad. En per 31 december 2024 stapt ze er helemaal uit. Tijd voor wat anders. Hoewel… die tijd voor wat anders heeft ze al. Janny is nog fit én sociaal bewogen, dus ze zet zich in voor meerdere vrijwilligersactiviteiten. De meest in het oog springende daarvan is wel het geven van naailes aan 10 Eritrese vrouwen. Janny: “Dat zijn enorm aardige mensen, echt zo lief! Bij de cursus praten we natuurlijk over van alles en daarbij leren we ze, behalve naaien, ook beter Nederlands. We doen het nu voor het tweede jaar en er zijn bijvoorbeeld kookschorten, boodschappentassen en tuinstoelkussenhoezen gemaakt.”

“Mensen hoeven zich nooit, nergens te vervelen!”

Janny over vrijwilligerswerk: -

SOCIAAL BETROKKEN

Janny is moeder van 3 kinderen en oma van 7 kleinkinderen. Ze is 7 jaar rijinstructrice geweest en daarna tot de vut rayonmanager bij een schoonmaakbedrijf. Ze vertelt enthousiast: “Nog steeds kom ik mensen tegen uit die tijd, en altijd is het leuk. Ik vind het fijn om met mensen om te gaan, toen al en nu nog steeds.” Janny woont al 53 jaar met veel plezier in Vinkhuizen, waarvan de laatste 46 jaar op dit adres. “Mijn man is onlangs overleden, dus nu woon ik alleen in een huis waarin ook een gezinnetje kan wonen. Maar het is hier zo fijn, ik heb hier alles, ken hier alles, en de tuin wil ik niet kwijt. Nee, ik wil hier graag blijven wonen!”

Van dat fijne wonen heeft Janny werk gemaakt. In 2010 werd ze actief in de huurdersvereniging Vinkhuizen. Enkele jaren later zijn alle (op Kostverloren na, die bestaat nog steeds) huurdersverenigingen ter ziele gegaan, want er waren te weinig vrijwilligers voor te vinden. Janny liet het er niet bij zitten: “Omdat ik meer voor huurders wou doen, heb ik me toen samen met de voormalige huurdersraden en Nijestee gestort op de oprichting van de Participatieraad, wat nu Huurdersraad heet. Wie A zegt moet B zeggen, dus vanaf de oprichting ben ik lid.”

WAT DOET DE HUURDERSRAAD?

De leden van de Huurdersraar zetten zich in voor de belangen van de huurder. Ze praten op beleidsniveau bijvoorbeeld mee over wonen en zorg, betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid. Ze hebben regelmatig contact met andere huurders, zoals bij de jaarvergadering. Zodat ze weten wat er speelt, want dan kunnen ze Nijestee goed adviseren. Janny weet nog hoe het vroeger ging: “Toen hadden huurders onderling meer contact. We gingen jaarlijks met wel 300 man een reisje maken. Met vier dubbeldekkers van Paulusma. Een uitje, compleet met eten. Huurders, Raad van Commissarissen, directie; iedereen ging mee. Dat is nu ondenkbaar.”

De Huurdersraad Nijestee telt 11 leden, allen vrijwilliger. “Allemaal huurders zoals ik, die met Nijestee meedenken en voor de huurders ogen en oren zijn bij de woningcorporatie. Janny: “Vroeger waren huurders meer betrokken, nu geloven ze het vaak wel. Maar ook voor die huurders zijn wij er. We zijn kritisch op het beleid van Nijestee, bijvoorbeeld over de huurverhoging. Wij adviseren Nijestee, zij luisteren echt naar ons.”

WAT IK NOG KWIJT WIL

Ik wil nog even zeggen dat ik blij ben met de nieuwbouw: “Suikerzijde… dat is een goede ontwikkeling! Daar worden 5000 woningen gebouwd, dat is goed, dat heeft Groningen nodig. Veel sociale woningbouw ook. Nijestee begint daar binnenkort als eerste met bouwen, dat is mooi!”

Deel dit verhaal

Andere bewonersverhalen

“Vroeger was alles beter? Nou, veel dingen zijn nú beter!”

Mevrouw Zuidema is recordhouder. Want ze woont al ruim 95 jaar in een huurhuis van Nijestee. (Of van de voorganger van Nijestee: Woningbouwvereniging Groningen.) Ze is geboren in Begoniastraat 46, na haar trouwen verhuisde ze naar nummer 101 en toen dat afgebroken werd, was er een huis om de hoek beschikbaar: op de Oliemuldersweg. Dat houdt in: bij de eerste verhuizing moest de huisraad 180 meter verplaatst worden, bij de tweede nog eens 60 meter. Binnen die kwart kilometer heeft een heel groot deel van haar lange leven tot nu toe zich afgespeeld.
Lees meer