WARMTESTAD IN HET KORT
WarmteStad levert warmte voor verwarming en warm water aan huizen in de stad Groningen. Misschien wel dat van jou. Samen met de gemeente en woningcorporaties werkt WarmteStad aan duurzame en betrouwbare verwarming. Zodat Groningers verzekerd zijn van warmte voor de best mogelijke prijs, nu en later.
VAN HET GAS AF
We gaan in Groningen met z’n allen van het gas af, dat staat vast. Omdat bij de verbranding van gas CO₂ vrijkomt, wat slecht is voor het klimaat. En dus voor ons allemaal. We moeten onze huizen dus op een andere manier verwarmen. Ook jij krijgt hiermee te maken. WarmteStad biedt een goede oplossing. De warmte van WarmteStad komt uit zon, water en lucht. En uit warmte die overblijft bij bedrijven, want het is zonde om die weg te gooien. Met WarmteStad zit je er dus warmpjes bij en ben je ook nog eens duurzaam bezig!
WARMTE VAN DICHTBIJ, VOOR EEN EERLIJKE PRIJS
De voorraad gas, kolen en olie in de wereld raakt op. Door onrust en oorlogen worden de prijzen hoger en de levering onzeker. En hier in Groningen weten we als geen ander hoe belangrijk het is om geen gas meer te hoeven gebruiken. Nog een goede reden dus om over te stappen naar andere energiebronnen. Warmte van WarmteStad komt van dichtbij, uit bronnen in Stad en Ommeland. Het gaat direct naar de huizen van Groningers. Zo ben je altijd verzekerd van warmte. En ben je niet meer afhankelijk van grote energieleveranciers of brandstof van ver weg. WarmteStad is van de overheid, dus van ons allemaal. Winst maken is niet het doel. Daardoor betaal je nooit te veel voor je warmte. De tarieven staan voor een jaar vast, zodat je weet waar je aan toe bent. Dat is iets om warm voor te lopen, toch?
STAP VOOR STAP NAAR SCHONE WARMTE
Een warm en duurzaam huis voor een eerlijke prijs is helaas nog niet voor iedereen normaal. Dat moet veranderen en dat kan ook. In de wijken in het noorden van de stad legt WarmteStad een warmtenet aan. Via het warmtenet stroomt warm water je woning in. Hierdoor kan jij je woning verwarmen en heb je warm water uit de kraan. Stap voor stap krijgen meer huizen een aansluiting hierop. In andere wijken met nieuwbouwwoningen komen slimme systemen die 's zomers warmte opslaan. Die warmte kun je dan 's winters weer gebruiken. Op deze manier krijgen steeds meer Groningers schone warmte. Zo bouwen we aan een groene toekomst, voor jou en voor de generaties na jou.
SAMEN VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST
Betrouwbare en duurzame warmte voor een eerlijke prijs voor alle Groningers, dat is het doel! Hoe dat het beste kan onderzoeken we met elkaar. WarmteStad, de gemeente Groningen, woningcorporaties, bedrijven en bewoners werken hier samen aan. We zijn open en eerlijk over hoe we werken en wat het kost. En we staan open voor nieuwe ideeën om de stad duurzamer te maken. Samen maken we Groningen warm voor een duurzame toekomst.
VERSCHILLENDE MANIEREN VAN VERWARMEN
WarmteStad levert via verschillende systemen warmte aan woningen, namelijk:
In het noordoosten van de stad ligt het warmtenet van WarmteStad. WarmteStad pompt daar de warmte door ondergrondse leidingen naar woningen en bedrijven. De warmte komt uit zon, water en lucht. En uit warmte die overblijft bij bedrijven, want het is zonde om die weg te gooien.
In andere delen van de stad levert WarmteStad warmte en kou via een systeem dat WKO heet. WKO staat voor Warmte-Koude Opslag. Dit systeem slaat in de zomer warmte op onder de grond. In de winter pompt het systeem die warmte weer naar boven. In de winter slaat het systeem kou op. Die koude zorgt in de zomer voor kouder water in de vloerverwarming. Een gezamenlijk systeem in het woongebouw regelt de verbruikstemperatuur.
Ook heeft WarmteStad bronsystemen. Een bronsysteem lijkt op een WKO systeem, maar elke woning regelt de verbruikstemperatuur met een warmtepomp.
WOONGEBOUWEN DIE WIJ AANSLOTEN OP WARMTESTAD
Nijestee sloot de afgelopen jaren al een aantal woongebouwen aan op één van de 3 warmtebronnen van WarmteStad, bijvoorbeeld:
Atlas in Paddepoel (warmtenet)
Planetenlaan in Paddepoel (warmtenet)
Grote Beerstraat in Paddepoel (warmtenet)
Semmelweisstraat in Corpus den Hoorn (bronsysteem)
Typhoon in de Grunobuurt (WKO)
Statie in de Grunobuurt (WKO)
DE AFLEVERSET EN DE WARMTEMETER
Bij sommige systemen staat er in de woning een afleverset. Dit apparaat levert de warmte in de woning.
Bij die afleverset hoort ook een warmtemeter. De warmtemeter meet hoeveel Giga Joules (GJ) de bewoner verbruikt. Jaarlijks rekent WarmteStad het verbruik af met onze bewoners.
Het is ook mogelijk dat er kleine warmtemeters op de radiatoren in je woning zitten. Deze radiatormeters houden ook het verbruik bij. Afrekening vindt plaats op basis van die meters.
VERBETERING
Heb je ideeën over iets dat beter kan? Neem dan contact op met WarmteStad via klantenservice@warmtestad.nl of via (050) 368 87 00. Ook als je vragen hebt over facturen, voorschotten en storingen kun je WarmteStad bellen of mailen.