Vleermuisexcursie Selwerd succesvol

Geplaatst op

Voordat we op zoek konden naar de vleermuizen, leerden we eerst over hoe vleermuizen leven. Het ging vooral over 3 soorten: de dwergvleermuis, de laatvlieger en de meervleermuis. Deze laatste soort is zeldzaam.

De meervleermuis heet zo omdat deze vleermuis meestal boven een meer vliegt, op zoek naar eten. Zoals het Paterswoldsemeer of het Leekstermeer. Een van de deelnemers stelde de vraag: ‘Maar waarom is de meervleermuis dan aanwezig in Selwerd?’ We leerden dat meervleermuizen wel een afstand van 20 km kunnen afleggen opzoek naar eten. Selwerd heeft geen meer, maar wel hele fijne verblijfsplekken voor de meervleermuis. De portiekflats rondom de Hazelaarstraat zijn ooit gebouwd in drie delen, met een spleet tussen de drie gebouwen. In deze spleten verblijven de meervleermuizen.

Vleermuiskasten
Nu de flats worden afgebroken, doet Nijestee haar best om nieuwe verblijfsplekken te creëren voor de meervleermuizen. Dit doen we door het ophangen van vleermuiskasten op onze andere woongebouwen. Ook Patrimonium heeft ons geholpen door het ophangen van vleermuiskasten.

Na deze uitleg was het tijd om op zoek te gaan naar de vleermuizen. Vleermuizen hebben een goede interne klok. Vooraf werd gezegd dat we om 22.05 uur klaar moesten staan om de meervleermuis te zien uitvliegen. En ja: precies op dit tijdstip zagen we de eerste meervleermuizen naar buiten komen.

Bat-detector
Om vleermuizen te zien vliegen heb je scherpe ogen nodig. De beestjes bewegen snel en komen pas naar buiten als het al bijna donker is. Om ze makkelijker te kunnen spotten hadden we een bat-detector bij ons (bat = Engels voor vleermuis). Dit apparaatje zet de ultrasone vleermuisgeluiden om in voor mensen hoorbaar geluid. Aan het geluid konden de experts zelfs horen welke soort vleermuis het was.

Verhuizen
Tijdens de excursie bleek dat vleermuizen goede verhuizers zijn. We stonden namelijk klaar op de plek waar de meervleermuizen eerder die week gespot waren. Maar de groep was veel kleiner dan een paar dagen daarvoor. Het bleek dat ze verhuisd waren naar een andere plek in de Hazelaarstraat. Gelukkig waren we net op tijd om ze ook op de nieuwe plek te zien uitvliegen Het feit dat ze goed kunnen verhuizen geeft goede moed voor het succes van de verhuizing naar nieuwe verblijfsplekjes in de buurt.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Opdrachtgeverschap begint met samenwerken

Nijestee is al meer dan 100 jaar een belangrijke partner in de ontwikkeling van onze mooie stad. Bijvoorbeeld als opdrachtgever voor nieuwbouw en onderhoud. Goed opdrachtgeverschap begint wat ons betreft bij de manier waarop we samenwerken met onze partners. Dit hebben we, samen met partners, verwoord in onze visie op opdrachtgeverschap.
Lees meer