Geplaatst op

Hoe ziet de ideale buurt eruit? En wie of wat kan daarbij helpen? Deze vragen stonden centraal tijdens de veertiende editie van onze BinnensteBuitendag. We gingen met 50 huurders in gesprek en nodigden wethouder Rik van Niejenhuis uit om de rol van de gemeente toe te lichten. Nathan de Vries leidde het gesprek.

EEN NIEUW GEZICHT

Sinds 1 juni 2022 is Esseline Schieven de nieuwe bestuurder van Nijestee. Zij volgde Pieter Bregman na 18 jaar op. Wie is zij en wat drijft haar? Esseline Schieven: “Ik ken Groningen en woon hier al jaren. Nijestee is als grote woningcorporatie met 14.000 woningen een belangrijke organisatie voor de stad. Voor mij is de ideale buurt een plek waar iedereen kan wonen, of je nu veel of weinig geld hebt. Maar het moet vooral een plek zijn waar je je thuis voelt. En dat kan per persoon verschillen: sommige mensen vinden een plek met veel reuring in de binnenstad prettig, anderen wonen juist fijn op een rustige locatie aan de rand van de stad. Nijestee biedt die woningen. Door mijn werk bij Nijestee leer ik de stad op een nieuwe manier kennen: ik kom bij mensen thuis en ik heb meegeluisterd met telefoongesprekken met mensen die ons bellen met allerlei vragen over hun woning, buren en buurt. Dat geeft een extra kleur. Vanavond is voor mij weer een gelegenheid om te horen wat huurders belangrijk vinden. Als we dat weten, kunnen we ons werk nog beter doen.”

SOCIAAL CONTACT

“Ik vind het belangrijk dat een buurt mooi is, want ik hou van mooie dingen. De straten moeten er verzorgd bij liggen en de huizen moeten goed onderhouden zijn,” meent wethouder Rik van Niejenhuis. “Maar contact met buurgenoten vind ik misschien nog wel belangrijker. Zo woonde ik een tijd in De Bijlmer in Amsterdam, daar kende ik veel mensen. Sociaal contact mag eigenlijk niet ontbreken in mijn ideale buurt. Ik ben nog niet zo lang wethouder, maar ik vind dat Nijestee veel goede dingen doet. Daar moeten ze vooral mee doorgaan: nieuwe, betaalbare woningen blijven bouwen, woningen verduurzamen, ontmoetingen tussen buren organiseren en contact blijven houden met de WIJ-teams en de politie als er problemen in buurten zijn.” Meerdere bewoners vragen om een ontmoetingsruimte in de buurt, bijvoorbeeld in De Hoornse Meer of aan de Siersteenlaan. “Denk aan de ouderen!”, roept een bewoner op. Esseline Schieven: “Vanuit de Woningwet mogen we weer meer op dat vlak. We gaan kijken wat er mogelijk is”.

SCHONE, OPGERUIMDE BUURTEN

Rommel op straat trekt nog meer rommel aan. Nijestee heeft zeven buurtbeheerders in dienst. Zij lopen door de buurt en controleren of alles op orde is. Ze zijn het aanspreekpunt van Nijestee in de buurt. Wie kent ze? De reacties wisselden. “Ik ken hem wel, maar zie hem niet,” zei een bewoner. Anderen: “Ik ken hem en wij hebben een hele goede die iedere week langskomt”. Of: “Ik ken hem niet, maar zou dit wel graag willen.”

GEHAALD EN GEBRACHT

Meestal kiezen we een locatie in de binnenstad of in een wijk waar we veel woningen hebben. Dit keer kozen we voor het Stadslab op het Suikerunieterrein waar we over een paar jaar pas kunnen bouwen. Het is nu een afgelegen terrein en in het donker bleek de route ernaar toe lastig voor onze bezoekers te vinden. We boden vooraf wel hulp aan bij het vervoer. Daar maakte een bewoonster gebruik van. Een van onze vakmannen haalde haar met zijn bus op en bracht haar weer thuis.

AFSPRAKEN

  • We zorgen ervoor dat informatie over onze buurtbeheerders en buurtinitiatieven op korte termijn gemakkelijk en volledig te vinden zijn op onze website;

  • De contactgegevens van de buurtbeheerder zetten we op een prikbord in gemeenschappelijke ruimtes, voor zover dat nog niet gedaan is;

  • In het verleden was er een buurtpand van Nijestee in de Hoornse Meer: De Buren. Dat is destijds gesloten. Als reden werd gegeven dat er in andere wijken meer problemen waren. Een ontmoetingsplek wordt nu gemist. We zoeken samen met de gemeente uit of er weer een buurtpand in de Hoornse Meer kan komen. Ook het verzoek om een ontmoetingsruimte in de Siersteenlaan onderzoeken we.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Ondertekening gezamenlijke aanpak

Duurzame verwarming voor 2000 huurwoningen

Groningse woningcorporaties en WarmteStad willen voor eind 2026 ongeveer 2000 huurwoningen aansluiten op het Groningse warmtenet. Als jouw woning ook in aanmerking komt voor een aansluiting op het warmtenet, nemen we contact met je op. Met deze duurzame manier om je huis te verwarmen ben je niet meer afhankelijk van de marktprijzen van aardgas. Het warmtenet maakt slim gebruik van andere (hergebruikte) bronnen.
Lees meer