Start bouw appartementencomplex Tender in de Grunobuurt Groningen

Geplaatst op

De bouw van het appartementencomplex Tender in de Grunobuurt in Groningen is officieel gestart. Volgens een eeuwenoude traditie legden Rik van Niejenhuis, wethouder gemeente Groningen, Esseline Schieven, algemeen directeur/bestuurder bij woningcorporatie Nijestee en Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe, een munt onder de eerste paal. Voor het geluk tijdens de bouw, en alle jaren daarna. Het appartementencomplex Tender is het zevende gebouw in de omvangrijke herstructurering van de Grunobuurt en biedt plaats aan 115 appartementen bestemd voor sociale huur, middenhuur en koop.

Tender; een plek voor een brede doelgroep
Bijzonder aan het woongebouw Tender is dat Nijestee probeert de woningmarkt voor starters bereikbaar te maken door hier zeven goedkope koopwoningen aan te bieden. Dit past in het beeld om in de Grunobuurt ruimte te bieden aan een brede doelgroep: jong, oud, wonen met zorg, inkomensonafhankelijke huur, sociale huur en middenhuur.

Het appartementencomplex Tender wordt vanuit een intensieve samenwerking tussen de gemeente Groningen, woningcorporatie Nijestee, architectenbureau De Zwarte Hond en ontwikkelende bouwer Trebbe gerealiseerd. Esseline Schieven, algemeen directeur/bestuurder: “‘Nijestee realiseert weer 115 mooie, goede en betaalbare woningen in de Grunobuurt. Dankzij de goede samenwerking met Trebbe, de Zwarte Hond en de gemeente verloopt de wijkvernieuwing van de Grunobuurt voorspoedig. We zijn er trots op dat we in dezelfde maand starten met de bouw van Tender en tegelijkertijd de woningen in Regulateur te huur aanbieden.” Tender biedt plaats aan 82 sociale huurappartementen, 26 middenhuurappartementen en zeven koopappartementen. Deze appartementen worden in verschillende types gerealiseerd, zo zijn er appartementen met twee slaapkamers, maar ook met één en drie slaapkamers. Ook is er plek voor één commerciële ruimte en gemeenschappelijke fietsenbergingen. De verhuur van de appartementen verloopt via Woningnet en start naar verwachting medio 2024. Wethouder Rik van Niejenhuis: “Ik ben blij met de start van de bouw van dit appartementencomplex. Het is wederom een prachtig gebouw voor de Grunobuurt. We hebben in Groningen veel behoefte aan woonruimte. Met dit gevarieerde aanbod (sociale huur, middenhuur en koop) kunnen we veel mensen een mooie plek geven.”

Volop ruimte voor duurzaamheid en ontmoeting
De hoogte van dit gebouw varieert van vier tot zeven bouwlagen. Het gebouw krijgt bijzondere accenten in het metselwerk. De daken worden voorzien van zonnepanelen en het gebouw wordt aangesloten op de collectieve verwarming van Warmtestad Groningen. Op het binnenterrein van Tender wordt een gemeenschappelijke binnentuin aangelegd, naar een ontwerp van Felixx Landschapsarchitecten, met veel groen, meerdere wadi’s om water op te slaan, een pluktuin en plekken om te spelen en elkaar te ontmoeten.  De bouwtijd van Tender beslaat iets meer dan anderhalf jaar. Naar verwachting wordt dit appartementencomplex in het vierde kwartaal van 2024 opgeleverd. Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe: “Met Tender starten we hier het vierde appartementencomplex dat we vanuit deze fijne samenwerking  in de Grunobuurt mogen bouwen. Dat maakt me trots. Groningen is voor ons extra bijzonder, we mogen hier al meer dan tachtig jaar onafgebroken meebouwen aan, in en om de stad.”

Wijkvernieuwing Grunobuurt
Tender maakt onderdeel uit van de omvangrijke wijkvernieuwing Grunobuurt. Rond 2002 is door Nijestee besloten om alle 450 bestaande, voornamelijk kleine sociale huurwoningen uit de jaren 20’, te slopen en volledig nieuw te bouwen met een grote mix aan woningtypes. Bewoners uit de Grunobuurt speelden tijdens het ontwikkelen van het stedenbouwkundig plan een grote rol in hoe de acht nieuwe gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte eruit komen te zien. Mede daardoor blijven de kwaliteiten van de oorspronkelijke wijk behouden. In totaal komen er circa 650 nieuwe woningen. Tender is het vervolg op Regulateur. De bouw van dit appartementencomplex werd gestart in 2021; het wordt in mei opgeleverd. Na Tender volgt nog een gebouw waarin wonen en het parkeren voor de gebouwen Tractie, Lampisterie en de toekomstige ontwikkelingen op het Nelfterrein komen. Zo maken we samen een stadse en groene woonwijk met betaalbare woningen.

Impressie van het appartementengebouw Tender

Rik van Niejenhuis, wethouder gemeente Groningen (rode helm), Esseline Schieven, algemeen directeur/bestuurder bij woningcorporatie Nijestee (blauwe helm) en Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe (gele helm) gooien muntjes bij de boor.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Opdrachtgeverschap begint met samenwerken

Nijestee is al meer dan 100 jaar een belangrijke partner in de ontwikkeling van onze mooie stad. Bijvoorbeeld als opdrachtgever voor nieuwbouw en onderhoud. Goed opdrachtgeverschap begint wat ons betreft bij de manier waarop we samenwerken met onze partners. Dit hebben we, samen met partners, verwoord in onze visie op opdrachtgeverschap.
Lees meer