Geplaatst op

In onderstaande tekst en video doet Wouter zijn verhaal. In het kader van de Week van het Geld.

Wie zijn bewoners met betalingsproblemen? Wouter legt uit: “Bewoners met betalingsproblemen kunnen je buren zijn. Want het kan iedereen overkomen.

  • Je bent jong, baantje, leuk leven. Plots je werk kwijt… Oei, je geld is net opgegaan aan die vakantie. En bijstand krijg je pas over een maand…

  • Of: je leeft al lang van de bijstand, dat lukt je hartstikke goed. Tot je AOW krijgt, maar ook die ontvang je pas na een maand. Moet je ineens 700 euro ergens vandaan halen. Dat is veel geld!

  • Of: je partner verlaat je en dan zit je daar met je twee kinderen en de cavia. Voordat je je leven op de rit hebt, ben je zo maar 2 maanden verder. En je ex betaalt niet…”

Wouter vertelt verder: “Het zijn vaak plotselinge veranderingen in het leven. Het overkomt je, je kunt er niets aan doen. En dan is er geen financiële buffer om dat op te vangen. Als je eenmaal achter loopt met betalen, is het lastig om die achterstand weer in te halen. Wij begrijpen dat en willen daarbij helpen.”

Thuis in gesprek
Wouter: “Het werkt het best als ik met een bewoner om tafel zit, bij de bewoner thuis. Ik kom dan samen met iemand van het team van WIJ Groningen langs. We komen geen geld ophalen; we komen hulp bieden. Wij – de bewoner, de WIJ-collega en ik – zijn dan gewoon 3 mensen die praten over de problemen, over het leven. En samen komen we er meestal achter waar de oplossing ligt. Het begint met het geven van tijd en ruimte. En we bieden begrip, want het kan iedereen overkomen. We denken mee.”

Ruimte en tijd krijgen is belangrijk
Nijestee biedt ruimte bij het vinden van een oplossing “Ik kom bij mensen thuis die stress hebben om de relatie, werk, om psychische of fysieke problemen. Dan kun je geen stress om geld erbij gebruiken”, zegt Wouter. “Daarom bied ik bewoners altijd ruimte en tijd. We richten ons dan eerst op het betalen van de lopende huur, zodat de achterstand niet verder oploopt. We kijken vervolgens samen wat we eraan kunnen doen om de financiën weer op de rit te krijgen.”

Nijestee oordeelt niet
“Ik merk in mijn werk dat er een taboe heerst op geldproblemen. Maar dat is helemaal niet nodig. Iedereen – ik ook – is bezig met inkomen en rekeningen betalen en uitzoeken wat wel kan en wat niet kan. We zijn allemaal mensen. Bij Nijestee zeggen we: ‘Iemand met een huurschuld is niet schuldig.’ Dit helpt ons om oordeel-loos het gesprek aan te gaan. Van mens tot mens. Een mens met betalingsproblemen is en blijft eerst en vooral een mens.”

Heel veel helpende instanties
Het team van WIJ Groningen waarmee Nijestee samenwerkt, heeft allerlei contacten met instanties die hulp bieden. Op het gebied van werk, opvoeden, verslaving, geldzaken… noem maar op. Wouter: “De Groningse Kredietbank komt vaak in beeld. En ook bieden we hulp via Geldfit. Op deze website krijg je hulp en advies gericht op jouw persoonlijke situatie. Zo krijg je meer grip op je geldzaken. Bijvoorbeeld naar de Voorzieningenwijzer. Dat is een gratis financieel adviseur die je bij je thuis heel gericht helpt om geld te besparen. Met toeslagen, regelingen en praktische dingen als energiecontracten en een Stadjerspas. De besparing loopt op tot wel 600 euro per jaar!”

“Het kan ons allemaal overkomen”
“Ik heb leuk werk! Ja, er komen veel problemen voorbij. Maar ik spreek vooral mensen. Medemensen die ik vanuit mijn positie bij Nijestee kan helpen. Die ik ademruimte kan geven. Ik heb veel respect voor de mensen die ik spreek. Ik zie dat ze dapper zijn als ze durven te zeggen dat ze hulp nodig hebben. Je hebt lef nodig om hulp te accepteren, om in beweging te komen.” Wouter besluit: “Ik zeg altijd: ‘Schaam je niet, het kan ons allemaal overkomen.’”

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Ondertekening gezamenlijke aanpak

Duurzame verwarming voor 2000 huurwoningen

Groningse woningcorporaties en WarmteStad willen voor eind 2026 ongeveer 2000 huurwoningen aansluiten op het Groningse warmtenet. Als jouw woning ook in aanmerking komt voor een aansluiting op het warmtenet, nemen we contact met je op. Met deze duurzame manier om je huis te verwarmen ben je niet meer afhankelijk van de marktprijzen van aardgas. Het warmtenet maakt slim gebruik van andere (hergebruikte) bronnen.
Lees meer