Geplaatst op

Een folder van Nijestee in de bus riep: ‘Geef u op voor een gratis voortuin make-over!’ Die boodschap sprak Monique Hoekstra uit de Radiumstraat wel aan. Vanaf haar favoriete plekje op de bank kijkt ze uit op tegels met een hegje. Toen ze er kwam wonen, was er een strookje onkruid; haar man heeft dat betegeld. Zodat er ruimte was voor een trampoline voor de kleine zoon. Inmiddels is hij 17. Het is er nooit van gekomen om er iets gezelligs van te maken, dus dit aanbod greep de alleenstaande weduwe met beide handen aan.

Het leven liep anders voor de 51-jarige Monique: “Het was de bedoeling dat we hier tijdelijk zouden wonen, maar ik woon er inmiddels vijftien jaar. Ik kreeg een ernstig ongeluk waarvan ik de beperkingen nog dagelijks ondervind. Mijn man kon hier geen baan vinden, werd ziek en overleed. Mijn autistische zoon met ADHD brengt de nodige extra zorg met zich mee. Onze hond en kat brengen veel plezier in ons leven. Hoewel ik meer een kattenmens ben, zorg ik graag voor de hond; ze is tenslotte nog een stukje van de erfenis van mijn man die hondenliefhebber was.”

Simpel

Monique vertelt hoe het contact verliep: “Ik mailde naar het adres in de folder. Vervolgens werd ik door Nijestee gebeld, en later door de Straatboer om een afspraak te maken. Eerst was er thuis een gesprek waarin ik in grote lijnen kon aangeven wat ik wilde: welke planten, hoog of laag, bloeiend of meer bodembedekkers; noem maar op. Toen hebben we twee datums gepland. Op de eerste dag haalden ze de tegels weg en groeven ze de grond eronder weg tot wel een meter diep. Dat gat vulden ze met tuinaarde. De tweede keer kwamen ze met de planten; ik heb zoveel mogelijk meegeholpen daarbij. Het was allemaal heel simpel.”

“O ja, en na twee en na zes maanden kwamen ze nog eens langs, om onkruid weg te halen en nog wat bij te planten”, vervolgt Monique. “En ze hebben mij geleerd hoe ik het tuintje het best kan bijhouden, want nu moet ik het zelf doen. Dat gaat me wel lukken; ik kan maximaal een kwartiertje wel bukken; knielen en hurken gaat bijna niet. Mijn uitzicht is nu beter: ik heb wat meer vlinders en bijtjes en natuurlijk het hele jaar door wat kleur in de voortuin.”

Kleiner wonen

“Ehm… de achtertuin is nog helemaal betegeld”, geeft Monique toe. “Ik kan het fysiek niet zelf veranderen en ik heb het geld niet om dat te laten doen. Maar eigenlijk wil ik kleiner wonen; we houden met z’n tweetjes een huis met vier slaapkamers bezet. De nieuwe voortuin heb ik versierd met wat metalen vlinders en lichtjes. Maar niet te veel, want dat wordt helaas gejat of vernield.”

Doe het ook!

Monique somt de voordelen op: “Het is gratis, het kost nauwelijks moeite, het is goed voor het regenwater en de natuur, en het ziet er mooi uit. Alleen maar voordelen! En ik heb het hele jaar door kleur in de voortuin, daar ben ik heel blij mee.”

Geef je snel op!

Geef je snel op via woonzaken@nijestee.nl. Of wil je eerst meer informatie of weten hoe een Make-over eruit ziet en wat de voorwaarden zijn, kijk dan op www.straatboer.nl/huurders. We kunnen niet alle voortuinen vergroenen, dus meld je snel aan en wie weet geniet jij in het voorjaar van meer groen en vlinders in jouw voortuin?

Foto's van Monique en haar tuintje

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Ondertekening gezamenlijke aanpak

Duurzame verwarming voor 2000 huurwoningen

Groningse woningcorporaties en WarmteStad willen voor eind 2026 ongeveer 2000 huurwoningen aansluiten op het Groningse warmtenet. Als jouw woning ook in aanmerking komt voor een aansluiting op het warmtenet, nemen we contact met je op. Met deze duurzame manier om je huis te verwarmen ben je niet meer afhankelijk van de marktprijzen van aardgas. Het warmtenet maakt slim gebruik van andere (hergebruikte) bronnen.
Lees meer

Nieuw parkeerhuis zorgt voor groener wonen in Grunobuurt

In de Grunobuurt is vandaag een bijzonder gebouw opgeleverd: een parkeerhuis voor de buurtbewoners. Dit gebouw met plek voor 160 auto’s is ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond. Het parkeerhuis bundelt parkeerplekken voor de woongebouwen in de buurt. Het stapelen van de auto’s op een centrale plek in de buurt geeft ruimte op de gemeenschappelijke binnenterreinen van de woongebouwen. Dit worden prachtige binnentuinen; meer groen en een fijne plek om elkaar te ontmoeten en buiten te spelen.
Lees meer