Nieuw parkeerhuis zorgt voor groener wonen in Grunobuurt

Geplaatst op

In de Grunobuurt is vandaag een bijzonder gebouw opgeleverd: een parkeerhuis voor de buurtbewoners. Dit gebouw met plek voor 160 auto’s is ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond. Het parkeerhuis bundelt parkeerplekken voor de woongebouwen in de buurt. Het stapelen van de auto’s op een centrale plek in de buurt geeft ruimte op de gemeenschappelijke binnenterreinen van de woongebouwen. Dit worden prachtige binnentuinen; meer groen en een fijne plek om elkaar te ontmoeten en buiten te spelen.

Meer groen in de Grunobuurt

De woongebouwen Regulateur, het pas geopende Tender en het nog te bouwen Couchette, krijgen groene binnenterreinen. In deze gezamenlijke binnentuinen is ruimte voor komt veel groen, plek om te spelen en elkaar te ontmoeten, en er komen wadi's; plekken waar regenwater wordt opgeslagen. Dat is even wat anders dan een parkeerterrein met veel blik!

Esseline Schieven, directeur/bestuurder van Nijestee vertelt: “In plaats van de binnenterreinen als parkeerplekken in te richten, ‘stapelen’ we de auto’s in een centrale buurtstalling. Zo wordt de buurt mooier en fijner om in te wonen. We investeren op deze manier bewust in de leefbaarheid in de Grunobuurt. En we geven zo ook praktische invulling aan de klimaatdoelstellingen van de stad, zoals meer groen tegen hittestress, en betere regenwateropvang.”

Ontwerp dat past in de Grunobuurt

Van buitenaf is nauwelijks te zien dat het om een parkeergebouw gaat. Esseline: “Dat is precies de bedoeling! Parkeergarages zijn normaal gesproken niet moeders mooiste. Maar hier hebben we de architecten van De Zwarte Hond juist gevraagd de buitenkant te ontwerpen als een woongebouw.” De gevel van de woningen die ertegenaan gebouwd gaan worden, het nieuwbouwproject Couchette, wordt gewoon doorgetrokken. Hierdoor past het centraal gelegen parkeergebouw goed in de buurt.

Slimme en duurzame bouw

De binnenkant van het parkeerhuis is een flexibel modulesysteem van aannemer Continental Car Park. Als in de toekomst minder parkeerplek nodig is, dan kan het modulaire systeem eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt worden. Dit geldt ook voor de gevel.

Samenwerking tussen Nijestee en de gemeente Groningen

De bouw van het parkeerhuis was een wens van de buurtbewoners en woningcorporatie Nijestee. In plaats van de traditionele aanpak waarbij per woongebouw aan de parkeernorm wordt voldaan, , is hier gekozen voor een centrale parkeervoorziening voor meerdere woongebouwen.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Ondertekening gezamenlijke aanpak

Duurzame verwarming voor 2000 huurwoningen

Groningse woningcorporaties en WarmteStad willen voor eind 2026 ongeveer 2000 huurwoningen aansluiten op het Groningse warmtenet. Als jouw woning ook in aanmerking komt voor een aansluiting op het warmtenet, nemen we contact met je op. Met deze duurzame manier om je huis te verwarmen ben je niet meer afhankelijk van de marktprijzen van aardgas. Het warmtenet maakt slim gebruik van andere (hergebruikte) bronnen.
Lees meer

115 nieuwbouwappartementen Grunobuurt

Het nieuwe appartementencomplex Tender is klaar. Het is het 7e gebouw in de Grunobuurt en is ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond. Het gebouw heeft 115 huurappartementen en een gezamenlijke binnentuin met veel groen, plek om te spelen en elkaar te ontmoeten, en wadi's (plekken waar regenwater kan worden opgeslagen). In oktober verhuizen de nieuwe bewoners naar hun nieuwe woning.
Lees meer