Geplaatst op

In Selwerd leeft een grote kolonie meervleermuizen. Deze dieren zijn zeldzaam; zo zeldzaam dat er nog weinig over bekend is. Toen Nijestee plannen ging maken voor sloop en nieuwbouw van Fase 2 in Selwerd (Gelderse Roosstraat, Hazelaarstraat, Elzenlaan en Mispellaan), is er daarom direct rekening gehouden met deze diertjes. Nijestee biedt tenslotte ruimte aan haar bewoners en ook de vleermuizen zijn bewoners!

GRONDIG ONDERZOEK

Sjoukje Veenema van Nijestee: “Twee jaar lang hebben we met behulp van specialisten onderzocht waar de meervleermuizen precies leefden, onder welke omstandigheden, en in welke tijd van het jaar. Het bleek dat ze jongen kregen in mei en de kraamtijd tot oktober in Selwerd zaten. Ook bleek dat ze woonden in de spleet die bij het bouwen gemaakt wordt (de dilatatie) en onder dakranden. Om ervoor te zorgen dat er na de sloop vervangende woonruimte is, passen we bijvoorbeeld nieuwe dakranden aan en maakten we dichtgemaakte dilataties weer open.”

GROEN CENTRAAL

Groen en ecologie spelen een belangrijke rol in het stedenbouwkundig plan van Selwerd. We kiezen voor een autovrije buurt met minder verharding en behoud van zoveel mogelijk bestaande bomen. We brengen extra paden aan voor meer groen en prettig wandelen door de buurt. De woonblokken krijgen groene gezamenlijke binnentuinen. Er komen meer woningen (van 249 naar 407) maar ook meer ruimte voor groen en ontmoeten. Zo stellen we het groen centraal in het vernieuwde Selwerd.

Nijestee is blij dat de plannen voor de aanpak van de meervleermuizen zijn goedgekeurd. Sjoukje Veenema: “We hadden er vertrouwen in dat onze grondige aanpak werkte. Tijdens het onderzoek naar de vleermuizen hebben we de het totaalplan gewoon verder ontwikkeld. We realiseren nu een duurzame woonomgeving waar ook plek is voor de meervleermuizen.”


Het ontwerp van het vernieuwde Selwerd


Deel dit nieuws

Overig nieuws

Patrick Schuringa

Huurder Patrick denkt mee over aanpak Nijestee

Stel: je huurt een woning. Je bent best tevreden, maar niet over alles. Je vindt bijvoorbeeld de ingang van je woongebouw vaak vies en er zijn buren die er een zooitje van maken. Dan ga je bellen of mailen; je geeft de klachten door. En dan verwacht je dat er wat aan gedaan wordt. Dat is één manier. De andere manier is: de verhuurder vraagt aan jou wat jij zou doen. En wat je allemaal nog meer belangrijk vindt om fijn te wonen. En je gaat uitgebreid nadenken en praten met andere huurders en betrokken mensen over hoe huren in Groningen zou moeten zijn.
Lees meer
Afbeelding van een huisje met geld

Incassodatum mei verplaatst

Op 1 mei is het Dag van de Arbeid. Hoewel dit in Nederland geen officiële feestdag is waarbij veel mensen vrij zijn, zijn de banken die dag gesloten. Hierdoor kunnen wij de huur niet op 1 mei incasseren. De incasso van de huur wordt daarom verplaatst naar 2 mei. Onze medewerkers zijn op 1 mei gewoon bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op! 😀
Lees meer

Huurbevriezing of niet?

De overheid wil de huurprijzen van sociale huurwoningen voor twee jaar bevriezen. Dit betekent dat de huur dan niet omhoog gaat. De plannen zijn nog niet zeker. De eerste en tweede kamer nemen nog een definitief besluit.
Lees meer