Aanpak meervleermuis in Selwerd goedgekeurd

Geplaatst op

In Selwerd leeft een grote kolonie meervleermuizen. Deze dieren zijn zeldzaam; zo zeldzaam dat er nog weinig over bekend is. Toen Nijestee plannen ging maken voor sloop en nieuwbouw van Fase 2 in Selwerd (Gelderse Roosstraat, Hazelaarstraat, Elzenlaan en Mispellaan), is er daarom direct rekening gehouden met deze diertjes. Nijestee biedt tenslotte ruimte aan haar bewoners en ook de vleermuizen zijn bewoners!

GRONDIG ONDERZOEK

Sjoukje Veenema van Nijestee: “Twee jaar lang hebben we met behulp van specialisten onderzocht waar de meervleermuizen precies leefden, onder welke omstandigheden, en in welke tijd van het jaar. Het bleek dat ze jongen kregen in mei en de kraamtijd tot oktober in Selwerd zaten. Ook bleek dat ze woonden in de spleet die bij het bouwen gemaakt wordt (de dilatatie) en onder dakranden. Om ervoor te zorgen dat er na de sloop vervangende woonruimte is, passen we bijvoorbeeld nieuwe dakranden aan en maakten we dichtgemaakte dilataties weer open.”

GROEN CENTRAAL

Groen en ecologie spelen een belangrijke rol in het stedenbouwkundig plan van Selwerd. We kiezen voor een autovrije buurt met minder verharding en behoud van zoveel mogelijk bestaande bomen. We brengen extra paden aan voor meer groen en prettig wandelen door de buurt. De woonblokken krijgen groene gezamenlijke binnentuinen. Er komen meer woningen (van 249 naar 407) maar ook meer ruimte voor groen en ontmoeten. Zo stellen we het groen centraal in het vernieuwde Selwerd.

Nijestee is blij dat de plannen voor de aanpak van de meervleermuizen zijn goedgekeurd. Sjoukje Veenema: “We hadden er vertrouwen in dat onze grondige aanpak werkte. Tijdens het onderzoek naar de vleermuizen hebben we de het totaalplan gewoon verder ontwikkeld. We realiseren nu een duurzame woonomgeving waar ook plek is voor de meervleermuizen.”


Het ontwerp van het vernieuwde Selwerd


Deel dit nieuws

Overig nieuws

Binnenstebuitendag 2019: Met bewoners in gesprek over een groene woonomgeving

Hoe belangrijk is een groene woonomgeving voor bewoners en wat is daarbij de rol van een woningcorporatie? Tijdens de dertiende editie van onze BinnensteBuitendag spraken we in de Coendersborg met ongeveer 120 huurders over het belang van groen in de stad. Deze editie had een speciaal tintje door het 100-jarig bestaan van Nijestee dit jaar.
Lees meer

Nijestee brengt gevolgen oorlog Oekraïne in kaart

Woningcorporatie Nijestee wil dat iedereen kan kiezen waar hij of zij – betaalbaar – wil wonen. Daarom investeren we continu in het verduurzamen van onze woningen en het bijbouwen van nieuwe woningen. We streven ernaar om continuïteit daarin te waarborgen, ook als er hindernissen te overwinnen zijn door de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne.
Lees meer