MUIZEN

Muizen knagen aan alles in huis, niet alleen aan etensresten. Muizen zoeken ook vaak een warm plekje om in te leven (vooral in de winter), het is niet direct een teken dat je veel etensresten laat rondzwerven. Als je geen drolletjes in huis wilt of hapjes uit je brood, kun je een paar makkelijke maatregelen nemen om muizen te voorkomen.  

  • Ruim je etensresten op en stofzuig regelmatig de kruimels en resten van de grond. Stop voedsel ook in afgesloten bakken of lades. 

  • Zorg er goed voor dat de vuilnisbak binnen, maar ook buiten de deur goed afgesloten is. Is de grijze of groene bak vol? Vraag je buren dan even of je het vuilnis ben hen kan weggooien. Zo voorkom je samen de muizenoverlast. 

  • Een muis kan makkelijk binnenkomen, vooral in oudere woningen. Maakkieren dicht, zodat de muis geen weg naar binnen kan vinden.

Heb je toch een muis in huis?
Dan kun je ze vaak met milieuvriendelijke manieren weer uit huis krijgen. Muizenvallen zijn milieu- en diervriendelijker dan muizengif. Met gif lijden de muizen en gaan ze uiteindelijk dood. Bij een diervriendelijke muizenval, sluit je het diertje op en kun je dan minimaal 50 meter van je huis weer vrijlaten, het liefst in de natuur.

Nijestee helpt
Lees onderaan deze pagina over de hulp die Nijestee kan bieden

RATTEN

De rattenplaag neemt toe. Ze zijn veel groter dan muizen en nemen verschillende ziektes met zich mee. Om te voorkomen dat een rat in je buurt of woning komt, laat je geen eten rondslingeren en voorkom overvolle vuilnisbakken in de buurt. Spreek je buren er ook op aan, voorkom samen dat je de rat een thuis geeft. Geef je de katten of honden buiten eten? Prima, maar ruim na het eten hun voederbakje op. De rat vindt de restjes in het voederbakje erg interessant. 

Heb je toch een rat in huis of in de straat?
Aangezien een rat veel groter is, komt deze niet zo makkelijk bij je binnen en ook niet meer makkelijk buiten. Het verwijderen is daarom wel een stukje moeilijker.  Je mag in Nederland geen gif of andere illegale bestrijdingsmiddelen gebruiken. Vraag Nijestee via info@nijestee.nl of (050) 853 35 33 om hulp, wij helpen met het diervriendelijk verwijderen van de rat(ten).

MIEREN

Je ziet de hopen zand in de zomer alweer boven de tegels uitkomen, daar zijn ze weer: de mierenhopen. Mieren bouwen gigantische nesten onder de tegels. Je wilt al helemaal niet dat de mieren in je huis komen, ze kunnen door de kleinste gaatjes.  

Heb je toch mieren in huis?
Mieren komen af op zoete dingen, een druppeltje limonadesiroop op de grond is al genoeg. Ruim daarom (zoete) etensresten snel op en zorg ervoor dat je de mieren voor de gek houdt. Door te dweilen met een lekker schoonmaakmiddel raken mieren in de war, ze kunnen de zoete geur niet meer goed vinden en draaien om. Maak kleine gaatjes dicht, zodat ze niet meer naar binnen kunnen.

Hoe verwijder je de mieren in de tuin?
Het is moeilijk om de mieren diervriendelijk te verwijderen in de tuin, aangezien de gangetjes van hun nest overal naar toe gaan. Mieren zitten vooral onder tegels en minder onder gras of aarde. Je kunt daarom tegels vervangen, waardoor de mier jouw tuin minder lekker vindt om onder te wonen. 

SLAKKEN

Slakjes met een huisje zijn eigenlijk heel onschuldig. Ondanks dat ze een slijmspoor achter kunnen laten, eten ze juist plantenresten op. Naaktslakken eten juist de blaadjes en plantjes in je tuin op. Naaktslakken eten geen kruiden, zoals bijvoorbeeld tijm. Je kunt mooie planten en bloemen in een hoge bak doen. Wil je het toch gewoon in de tuin planten? Doe er dan wat tijm of andere kruiden omheen. 

Heb je toch slakken of naaktslakken in de tuin?
Leg dan koffiedik of eischalen in de tuin, om de plantjes heen. Slakken houden van vochtige plekken, en vooral niet van de zon. Sproei daarom vroeg in de ochtend, voordat de zon op komt. Dan hebben ze niet genoeg tijd om te genieten van de natte omgeving en wordt het al snel te warm voor ze.

MUGGEN

Iedereen heeft in de zomer wel muggen in huis. Je wordt 's ochtends wakker en daar is die weer: een dikke rode bult op je arm die jeukt. Je kunt ze voorkomen door een hor voor de deuren en ramen te plaatsen. De gaatjes zijn te klein voor de mug om doorheen te komen.  

WESPEN

Wespen doen vaak een winterslaapje en komen in de zomer weer tevoorschijn. Ze komen vooral af op zoete dingen. Dek daarom je glazen af, als je iets zoets drinkt. En hang een hor op voor open ramen of deuren. Zo heeft de wesp in ieder geval geen kans om naar binnen te vliegen. 

Heb je toch wespen in huis of in de tuin?
Wespen houden van zoete dingen, dat ik ook direct hun valkuil. Als je wespen niet in de buurt wilt hebben, vul dan een wespenvanger met een laagje limonadesiroop. Hang de wespenvanger niet in de buurt van je zitplek buiten. Als je een nest ziet, verwijder deze dan niet zelf! Schakel hiervoor een professioneel bedrijf in.

ZILVERVISJES

Zilvervisjes kom je tegen op vochtige plekken in de woning. Je ziet ze vaak bij de badkamer, in het cv-hok of in de ruimte waar jij je was ophangt. Ze zijn ongeveer 3 centimeter groot, zijn zilver van kleur en hebben staarten en antennes.

Heb je toch zilvervisjes in huis?
Als je goed ventileert in huis, voorkom je niet alleen schimmel, maar geef je ook de zilvervisjes geen plek om zich te nestelen. Maak ook de kieren goed dicht met kit, ze verplaatsen zich door de kiertjes in de woning. 

FRUITVLIEGJES

Fruitvliegjes komen vooral in de zomer voor. Maar waar komen ze vandaan? Ze komen af op fruit of groente, die te rijp zijn geworden. Laat fruit dus niet heel lang buiten de koelkast liggen. Ruim ook de etensresten op uit de keuken. Ze vinden het heerlijk om zich in het eten te nestelen en leggen eitje. Zo komen er nog meer fruitvliegjes. 

Heb je toch fruitvliegjes in huis?
Maak een klein mengsel van een beetje appelsap, witte wijnazijn en een drupje afwasmiddel. Stop het mengsel in een klein schaaltje en plaats dit op een plek waar veel fruitvliegjes voorkomen. 

MIS JE EEN DIER?

Voor meer informatie over de ongewenste dieren verwijzen we naar de handige website van Milieucentraal.

NIJESTEE HELPT

In sommige gevallen kunnen wij helpen. Heb je een muis in je huis? Dan moet je zelf zorgen voor de bestrijding ervan. Als je duidelijk een gat of kier ziet waar de ongenode gast binnenkomt, dan kun je Nijestee bellen. Wij komen dat gat dichten nadat de muis uit je huis is.

Een plaag?
Heb je samen met je buren last van een muizenplaag? Bel Nijestee. Dan laten wij kosteloos Milieudienst Groningen een onderzoek doen. Zij zoeken uit wat de bron van de plaag is. Let op: het kan zijn dat de kosten voor het bestrijden van de muizen voor jezelf zijn, als blijkt dat de bron bij jou in huis ligt. Komen de muizen in je huis door bijvoorbeeld een bouwkundige fout? Dan zorgen wij voor een oplossing van het probleem.