TIPS OM ENERGIE TE BESPAREN

Het energielabel van jouw woning heeft invloed op de energierekening, maar je kunt zelf ook veel dingen doen om wat geld over te houden aan het einde van de maand. Bekijk het plaatje hieronder en zie hoe je geld kunt besparen. Bijvoorbeeld door stekkers uit het stopcontact te trekken van apparaten die je niet gebruikt.

Download de bovenstaande flyer hierYou can read the English version of the flyer here.

TIPS OM WARMTE TE BESPAREN

Hou warmte in huis met wat simpele aanpassingen in je woning. Doe bijvoorbeeld de gordijnen dicht, zodat warmte niet via de ramen naar buiten kan. In onderstaand plaatje lees je veel tips. En hier staan nog meer tips over warmte.

Download de bovenstaande flyer hierYou can read the English version of the flyer here.

Eco-stand cv-ketel
De cv-ketel heeft een eco-stand waardoor je minder gas verbruikt. Aan de eco-stand zitten soms ook nadelen:

 • Kans dat bij langdurig lage temperaturen de woning niet meer warm te krijgen is.

 • Om de woning dan alsnog warm te krijgen, valt het gasverbruik juist hoger uit dan als de cv-ketel normaal en stabiel draait.

Wil je weten of jouw cv-ketel geschikt is voor de eco-stand? Neem dan contact op met Energiewacht. Zij kunnen de situatie goed inschatten, adviseren over de mogelijkheden en ook zetten zij de cv-ketel op de juiste manier in de eco-stand.

TIPS OM WATER TE BESPAREN

Ook al is (drink)water niet per se duur, toch dreigt het water op te raken. Bovendien: als je warm water bespaart, bespaar je ook gas/energie om dat water op te warmen. We geven je daarom graag tips hoe je kunt besparen op water:

 • Vraag ons om een lekkende kraan te repareren, waardoor je op jaarbasis liters water bespaart. Je kunt hier een reparatieverzoek indienen.

 • Maak gebruik van een douchetimer, om bewuster te zijn van jouw douchetijd.

 • Koop een waterbesparende douchekop. De straal wordt niet voelbaar minder, maar je verbruikt wel minder water per douche-beurt.

 • Het gasverbruik bij douchen tijdens een douchebeurt van 5 minuten bedraagt 0,2 m³. Elke dag 5 minuten douchen kost met de huidige gasprijzen € 219 per jaar. Maak je daar 10 minuten van? Wordt dit € 438 per jaar. Je kunt door korter te douchen, dus wel honderden euro's per jaar besparen.

HULP BIJ BETALEN

Het kan gebeuren dat je de huur niet op tijd of volledig kunt betalen, doordat bijvoorbeeld de energierekening opeens heel hoog is geworden. Dit kan gebeuren en wij gaan hierover graag met jou in gesprek om te kijken naar een oplossing. Zo kunnen we misschien de manier van betalen veranderen. Of we maken afspraken over het moment waarop je de huur betaalt.

 • Bel ons via (050) 853 35 33.

 • Mail naar info@nijestee.nl.

 • Of kom bij ons langs voor een gesprek, Damsterplein 1 in Groningen.

Heb je moeite om maandelijks je rekeningen te betalen of wil je graag meer inzicht in je financiën?

 • Loop eens binnen bij het financieel spreekuur van WIJ Groningen bij jou in de wijk. Kijk op wij.groningen.nl voor het dichtstbijzijnde WIJ-team.

 • Ook kun je terecht bij de Groningse Kredietbank aan het Harm Buiterplein. Het inloopspreekuur is op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur en op woensdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Ben je jonger dan 27 jaar en/of student en heb je vragen over financiën?
Dan kun je terecht bij de Eurocoach. Meld je aan via het contactformulier, of stuur een appje naar 06 46 16 60 62.

INFORMATIE RIJKSOVERHEID OVER KORTINGEN OP ENERGIE

Prijsplafond
Om huishoudens tegemoet te komen in veel te hoge energiekosten, kondigde het kabinet op Prinsjesdag 2022 het prijsplafond voor energie aan. Wat is dat? Hier staat een uitleg. Dit prijsplafond moet ervoor zorgen dat (vooral grote) huishoudens niet voor ontzettend hoge kosten komen te staan, en er een maximum bedrag aangehouden wordt. Kom je qua verbruik boven dat bedrag? Dan compenseert de overheid dit. 

Energietoeslag 2023 via de gemeente 
Bewoners konden in november en december 2022 een energietoeslag aanvragen van €190 voor hun (woon)adres. Dit gold bij een kleinverbruikaansluiting voor elektriciteit. 

Hoe de energietoeslag in 2023 er precies uitziet, is nog niet bekend. De gemeente Groningen gaat de energietoeslag 2023 uitbetalen. Dat is besloten in nieuwe landelijke wetgeving. Je kunt de energietoeslag 2023 nu nog niet automatisch ontvangen of aanvragen. De gemeente hoopt eind oktober een besluit van het college te hebben over hoe, wanneer, hoeveel en voor wie de energietoeslag 2023 beschikbaar is. Lees meer op de website van de gemeente.

Tegemoetkoming energiekosten 2023 blokverwarming
Voor individuele aansluitingen op warmte en elektra had de overheid al een prijsplafond ingesteld. Vanwege je blokaansluiting is dit prijsplafond niet op jou van toepassing. Je hebt wel recht op een tegemoetkoming van de overheid voor de hoge energieprijzen. Daarom heeft de overheid nu een regeling gemaakt speciaal voor blokaansluitingen: Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen 2023 (TTB).

Verrekening van deze tegemoetkoming voor energiekosten gaat via Nijestee als verhuurder. Dat heeft de overheid bepaald. Wij hebben deze tegemoetkoming aangevraagd voor al onze huurders in woongebouwen met een blokaansluiting. De tegemoetkoming voor energiekosten 2023 van de overheid vind je terug als ‘korting’ op je eerstvolgende jaarafrekening.

Hoe werkt de overheidsregeling Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen 2023?

 • Nijestee vraagt als verhuurder de tegemoetkoming aan voor alle huurders in woongebouwen met een blokaansluiting. Nijestee ontvangt dit als subsidie en berekent dit als ‘korting’ op de energie eindafrekeningen van huurders.

 • We tellen de totale energiekosten voor de afrekenperiode op per woongebouw. Daar trekken we per woongebouw de tegemoetkoming 2023 af die we van de overheid krijgen. 

 • De overgebleven totale kosten van het woongebouw in de afrekenperiode verdelen dan op basis van het verbruik per aansluiting. Deze verdeelmethode is hetzelfde als altijd. 

 • Let op: de afrekenperiode kan deels in 2022 en deels in 2023 liggen. De tegemoetkoming is tijdelijk en geldt alleen voor de maanden van 2023 die in de afrekenperiode vallen. 

 • De tegemoetkoming voor energiekosten 2023 van de overheid vind je terug als ‘korting’ op de jaarafrekening van energiekosten.

Op de site van de overheid vind je meer informatie over de regeling Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen 2023

Bijzondere bijstand energiekosten
Voor iedereen in Groningen, ook voor studenten, is het mogelijk om bijzondere bijstand energiekosten aan te vragen. Op deze pagina van de gemeente Groningen lees je of je daarvoor in aanmerking komt en hoe je het kunt aanvragen.

Hulp vanuit Nijestee
We staan klaar voor al onze bewoners, met name de bewoners zijn aangesloten op collectieve systemen. We hebben helaas weinig invloed op het gebrek aan besluitvorming vanuit de landelijke overheid. Als bewoners door de stijgende prijzen en de ontbrekende compensatie de huur en energierekening niet op tijd of volledig kunnen betalen, kunnen ze ons mailen, bellen of bij ons langskomen. We kijken graag samen naar een passende oplossing. In de tekst hierboven (HULP BIJ BETALEN) lees je meer informatie.