MAAK DIRECT KENNIS
Stel jezelf even voor aan de buren wanneer je ergens komt wonen. Je niet voorstellen en daarna wel groeten wordt door de meeste mensen niet op prijs gesteld. Word in jouw nieuwe woning eerst nog verbouwd, doe dan een kaartje bij de buren in de bus waarop je jezelf voorstelt en alvast excuses maakt voor de eventuele overlast. Bedenk dat kennismaken belangrijker is dan wie het initiatief neemt. Dus hebben de nieuwe buren het te druk om zich voor te stellen? Stap op ze af en heet ze welkom in de buurt.
HELP ELKAAR
Bijna alle burenrelaties zijn gebaseerd op dienst en wederdienst. In noodgevallen zijn de buren altijd het dichtst bij. Ze kunnen een lift geven naar het ziekenhuis, het alarmnummer bellen of jouw kind van school halen. Er kan altijd een moment zijn waarop je jouw buren nodig hebt, of waarop je de buren uit de brand kunt helpen. Alleen dat is al een reden om het contact goed te houden.
TOON BELANGSTELLING
Je hoeft met jouw buren niet beslist door één deur te kunnen, maar wel door één straat. Toon interesse. Een praatje of een glimlach werkt vaak heel goed in dit soort relaties. Als je overlast ervaart door jouw buren en het lukt je niet er samen uit te komen zijn er een aantal dingen die je kunt doen.
SPREEK PROBLEMEN UIT
Ongeveer de helft van de mensen die last hebben van de buren, praat daar met hen over. In een derde van de gevallen lost praten het probleem op. Wacht niet te lang met het aanspreken van de buren. De ergernis wordt anders te groot en daarmee ook de kans op ruzie. Maak geen verwijten, geef liever tips. "Misschien kunnen jullie de wasmachine op rubberen tegels zetten?"
GELUIDSOVERLAST
In elk huishouden zijn er leefgeluiden, maar soms is er sprake van geluidsoverlast. Het kan zijn dat je het onbewust veroorzaakt, of de buren veroorzaken (per ongeluk) geluidsoverlast. Bij oude huizen kan het leefgeluid doorklinken naar de buren, dan is het nog belangrijker om het geluid te dempen. Een paar kleine aanpassingen kunnen vaak een groot verschil maken.
TIPS
Geluid dempen
Vloerbedekking en vloerkleden in jouw huis dempen het geluid.
Door het ophangen van gordijnen beperk je het geluid.
Een (TNO goedgekeurde) ondervloer isoleert, scheelt in stookkosten en houdt geluid tegen.
Planten in huis en gebruik van zachte materialen (textiel) maakt de ruimte minder hol.
Dameshakken of schoenen met harde zolen kunnen doorklinken bij de buren. Dan kan het helpen om de schoenen in huis uit te doen.
Geluidsoverlast beperken
Geef je een feestje? Informeer de buren van tevoren, dan hebben ze meer begrip voor de situatie.
Heb je een hond die veel blaft? Probeer jouw hond kalm te krijgen, zodat het voor de buren geen overlast geeft. Poept of plast jouw hond per ongeluk in het portiek? Dan is het prettig voor de buren als je dat meteen opruimt.
Luister je graag muziek? Overleg even met jouw buren hoe zij het ervaren. Misschien kun je afspreken tot hoe laat je muziek aan hebt.
Klussen maakt lawaai. Probeer daarom na 20.00 uur en voor 7.00 uur ’s ochtends niet te boren, timmeren, zagen of schuren. Je kunt ook aanbellen bij de buren en vertellen dat je gaat klussen en dat het misschien geluidsoverlast geeft.
Nette omgeving
Afval hoort in de afvalbak, niet in de tuin, op het balkon of in het portiek. Dat trekt ongedierte aan en kan overlast geven voor jezelf en de buren. Grofvuil kan de gemeente tegen betaling voor je ophalen. Vier keer per jaar kun je gratis jouw grofvuil brengen.
Probeer fietsen, winkelwagens en andere grote dingen in de berging of schuur op te ruimen. Dit is veiliger bij brand, dan kun je sneller vluchten.
Als het je niet lukt om de tuin zelf te onderhouden, kun je misschien vragen of iemand in de buurt je kan helpen.
HELPEN DE TIPS NIET OF NIET GENOEG?
Probeer altijd eerst zelf in gesprek te gaan met jouw buren. Indien je er samen niet uitkomt, kun je Nijestee vragen om te bemiddelen.