SLUIT DE BINNENDEUREN

Sluit altijd jouw binnendeuren wanneer je gaat slapen. Bij gesloten deuren heb je meer tijd om te vluchten bij brand. Daarnaast zorgen gesloten deuren ervoor dat (giftige) rook zich minder snel ontwikkelt in de ruimte waarin je je bevindt.
Bekijk de video hieronder voor het verschil in rookontwikkeling in een huis wanneer de binnendeuren gesloten zijn en wanneer niet.

PLAATS ROOKMELDERS IN HUIS

Hangen er rookmelders in de buurt van de slaapkamers en in de gang? Als je slaapt, ruik je niets. Alleen jouw gehoor werkt nog. Daarom is een rookmelder zo belangrijk. Deze geeft je tijd om te vluchten. Het is belangrijk dat er rookmelders geplaatst zijn in jouw keuken, woonkamer en ruimtes tussen of naar de slaapkamers. Hierbij kun je denken aan de hal, gang of overloop. Zo is de rookmelder ook hoorbaar in jouw slaapkamer.

Controleer regelmatig of jouw rookmelders het nog steeds doen en vervang indien nodig de batterijen.

HAAL STEKKERS UIT HET STOPCONTACT ALS U (LANGER) WEG BENT

Stekkers in stopcontacten kunnen zorgen voor brandgevaar. Veel apparaten geven warmte af en sommige hiervan kunnen oververhit raken. Zorg ervoor dat je jouw stekkers uit de stopcontacten haalt wanneer je ze niet gebruikt of niet thuis bent.

LAAD VEILIG OP

Laad de accu van mobiele apparaten, zoals telefoons, laptops, tablets en scootmobielen, alleen op als je erbij bent en wakker bent. Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij/accu vol is. Gebruik alléén de originele oplader en laad op in een ruimte met rookmelder.

KOPPEL GEEN VERLENGSNOEREN

Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar, dit kan overbelasting veroorzaken.

BEDENK VAN TEVOREN EEN VLUCHTROUTE

  • Bepaal vooraf de snelste en veiligste vluchtroute uit jouw huis. Rook stijgt op. Vlucht daarom van boven naar beneden. En bij voorkeur naar de straatkant. Zo kunnen hulpverleners je zien en bereiken.

  • Bepaal een tweede vluchtroute voor als de eerste is geblokkeerd.

  • Spreek een verzamelplaats af waar je elkaar na het vluchten ontmoet.

  • Kies een vluchtkamer voor als de tweede vluchtroute ook is afgesloten. Liefst een kamer aan de straatkant of een balkon, zodat de brandweer erbij kan. Spring niet naar beneden! Wacht op hulp.

  • Spreek af wie voor welk(e) baby, kind, oudere of huisdier zorgt.

  • Spreek een vaste plek af voor de huissleutels.

  • Sluit tijdens het vluchten alle deuren achter je. Een deur kan wel 20 minuten een brand tegenhouden.