Aanpak meervleermuis in Selwerd goedgekeurd

Geplaatst op

In Selwerd leeft een grote kolonie meervleermuizen. Deze dieren zijn zeldzaam; zo zeldzaam dat er nog weinig over bekend is. Toen Nijestee plannen ging maken voor sloop en nieuwbouw van Fase 2 in Selwerd (Gelderse Roosstraat, Hazelaarstraat, Elzenlaan en Mispellaan), is er daarom direct rekening gehouden met deze diertjes. Nijestee biedt tenslotte ruimte aan haar bewoners en ook de vleermuizen zijn bewoners!

GRONDIG ONDERZOEK

Sjoukje Veenema van Nijestee: “Twee jaar lang hebben we met behulp van specialisten onderzocht waar de meervleermuizen precies leefden, onder welke omstandigheden, en in welke tijd van het jaar. Het bleek dat ze jongen kregen in mei en de kraamtijd tot oktober in Selwerd zaten. Ook bleek dat ze woonden in de spleet die bij het bouwen gemaakt wordt (de dilatatie) en onder dakranden. Om ervoor te zorgen dat er na de sloop vervangende woonruimte is, passen we bijvoorbeeld nieuwe dakranden aan en maakten we dichtgemaakte dilataties weer open.”

GROEN CENTRAAL

Groen en ecologie spelen een belangrijke rol in het stedenbouwkundig plan van Selwerd. We kiezen voor een autovrije buurt met minder verharding en behoud van zoveel mogelijk bestaande bomen. We brengen extra paden aan voor meer groen en prettig wandelen door de buurt. De woonblokken krijgen groene gezamenlijke binnentuinen. Er komen meer woningen (van 249 naar 407) maar ook meer ruimte voor groen en ontmoeten. Zo stellen we het groen centraal in het vernieuwde Selwerd.

Nijestee is blij dat de plannen voor de aanpak van de meervleermuizen zijn goedgekeurd. Sjoukje Veenema: “We hadden er vertrouwen in dat onze grondige aanpak werkte. Tijdens het onderzoek naar de vleermuizen hebben we de het totaalplan gewoon verder ontwikkeld. We realiseren nu een duurzame woonomgeving waar ook plek is voor de meervleermuizen.”


Het ontwerp van het vernieuwde Selwerd


Deel dit nieuws

Overig nieuws

Opdrachtgeverschap begint met samenwerken

Nijestee is al meer dan 100 jaar een belangrijke partner in de ontwikkeling van onze mooie stad. Bijvoorbeeld als opdrachtgever voor nieuwbouw en onderhoud. Goed opdrachtgeverschap begint wat ons betreft bij de manier waarop we samenwerken met onze partners. Dit hebben we, samen met partners, verwoord in onze visie op opdrachtgeverschap.
Lees meer

Uitstel afbreken 154 woningen in Oosterparkwijk

Nijestee stelt het afbreken van 154 woningen aan de Vinkenstraat, Oliemuldersweg en Oosterhamrikkade uit. Nijestee gaat nu groot onderhoud plegen zodat de woningen nog (ongeveer) 15 jaar beschikbaar blijven voor huurders in de stad.
Lees meer